Корнелия Нинова в Добрич: Кризата в икономиката и последиците за социалната политика ще бъдат тежки и очаквам да има протести през есента и зимата

Това коментира лидерът на Българската социалистическа партия Корнелия Нинова, която беше на посещение днес в Добрич.

Корнелия Нинова в Добрич: Кризата в икономиката и последиците за социалната политика ще бъдат тежки и очаквам да има протести през есента и зимата

По думите й политическият възел все повече се затяга, но това не е заради поисканата оставка на президента. „Причината е, че хвърлят обществото в един безсмислен дебат в следващите 5 месеца за промяна на Конституцията, дебат, който е обречен. Този проект няма да събере 160 гласа, освен това по същество в проекта за Конституция е отпаднало това, че България е демократична, правова и социална държава, което е абсурдно”, коментира Нинова.  Тя допълни, че освен това главата за човешките права е омаловажена. 



„Иначе политически внесените 120 подписа означават, че в следващите 5 месеца ще се занимаваме с това. В момент, когато същественият въпрос за България е икономическата криза  и през следващите месеци това ще е много сериозен въпрос”, допълни Корнелия Нинова. 

Тя прогнозира, че през есента и зимата протестите ще зачестят, защото цените растат и започват големите сметки за парно и ток, а времената ще са тежки. Според нея причината е, че не са предприети никакви реални мерки за подкрепа не само на гражданите, но и на бизнеса.  „Мярката 60 на 40 не сработи съществено, кредитите, които трябваше да се отпускат на хора и фирми, не помогнаха на никого. 50-те лева не помагат на пенсионерите. Кризата в икономиката и последиците за социалната политика ще бъдат тежки и очаквам да има протести през есента и зимата”, каза още тя. 

Според нея възелът се затяга и с упорството на управляващите да не оттеглят проекта за Конституция и да продължават едно обречено занимание. 

По отношение на изборния кодекс позицията на лидера на БСП е, че парламента вече е изчерпан, единственото, което трябва да се гласува е поправката за машинното гласуване.  „Вместо това те внесоха и днес се прие отстъпление от това гласуване, вкарвайки отново и хартиено гласуване, като две паралелни възможности. Това ще нагнети положението, защото за машинно гласуване освен нас са хората отвън на протеста и президента, обществото вече не вярва, че изборите ще са истински”, заяви Корнелия Нинова. Тя допълни, че изходът от тази ситуация е оставка и предсрочни избори, но след като се приеме машинното гласуване. 

Тя коментира и ескалиращата ситуация, свързана с антиправителствените протести в София. „Осъждаме агресията във всичките й форми и като полицейско насилие и като провокации към хората и институциите. Подкрепяме мирните и справедливи протести, призоваваме и наши хора да се включат, но сме против всякаква агресия и насилие”, каза Нинова.

На въпроса дали има вероятност БСП да напусне Народното събрание тя отговори, че докато не се уреди въпроса с машинното гласуване, социалистите остават и ще се борят за него.