Българският камерен оркестър в Добрич открива новия творчески сезон с концерт на 16 септемвеи

На 16 септември официално ще бъде открит творческият сезон на Български камерен оркестър – Добрич под диригентската палка на Иван Янакиев.

Българският камерен оркестър в Добрич открива новия творчески сезон с концерт на 16 септемвеи

Иван Янакиев е един от най-перспективните и талантливи млади диригенти у нас. Работил е на свободна практика, като успоредно с това е бил дисертант към Института за изследване на изкуствата на БАН, сътрудник в музикалния отдел на Тиролския фестивал в Ерл, Австрия, управител на Фондация „432 херца“ и диригент на едноименния оркестър, който е негов личен проект.


Програмата на концерта включва:

· Георги Арнаудов – „Gates of Dream II”;

· Йозеф Хайдн – Концерт за виолончело и оркестър в до мажор

Солист д-р Атанас Кръстев;

· Едваг Григ – „Холберг“ сюита.

Отправена е покана към проф. Георги Арнаудов – един от най-интересните български съвременни композитори, да присъства на премиерното за град Добрич изпълнение на неговото произведение.

„Оркестърът има нужда от установяване на нови партньорства и приятелства с утвърдени музиканти и това включване на произведение от жив български композитор е стъпка в тази посока. Това е и част от моята концепция, с която стъпвам на добричка сцена.“ – признава Иван Янакиев.

За гражданите на Добрич Български камерен оркестър е бил винаги емблема на висока музикална култура. Затова те очакват с интерес новия творчески сезон и пожелават на новия диригент и попълнения състав на оркестъра: На добър час!