Добричлии алармират за нерегламентирано сметище в града

В района на бившата зеленчукова градина по улица “Калиакра” от месеци се изхвърлят различни видове отпадъци, съобщиха граждани, входирали писмо до институциите. По думите им мястото се е превърнало в нерегламентирано сметище.

Добричлии алармират за нерегламентирано сметище в града

Заявлението е изпратено до кмета на Добрич Йордан Йорданов, Общинския съвет на Добрич, областния управител Красимир Кирилов и Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна, които да бъдат запознати с проблема. 


Сред основния им въпроси са знае ли Община Добрич за превръщането на земеделския имот в депо за строителни и други отпадъци, изпълнени ли са съответните процедури, за да получи мястото регламент на такова депо. Гражданите посочиха, че в района има водоизточници, които могат да бъдат от полза за индустриалния квартал при аварийно прекъсване на водоснабдяването на града.

В писмото си те питат дали е известно на Община Добрич, че на основата на устен регламент в момента на това място се изхвърлят различни видове отпадъци без контрол, което означава, че сметището е нерегламентирано и неговото използване крие опасности за здравето на населението на Добрич. 

Сред основните им искания са да бъдат ликвидирани всички нерегламентирани сметища в рамките на Добрич и да се осигури ефективен контрол и санкциониране на виновните лица, както спешно да се определи депо за приемане на строителни отпадъци, спазвайки законодателството на Република България и конкретната нормативна уредба. 

Заглавната снимка е илюстративна