Ясни са резултатите от проверката на МБАЛ - Добрич, извършена от РЗИ

Ясни са резултатите от проверката на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, извършена от Регионалната здравна инспекция, съобщи окръжният прокурор Радослав Бухчев.

Ясни са резултатите от проверката на  МБАЛ - Добрич, извършена от РЗИ

На 17 юли в Окръжната прокуратура в Добрич е депозиран сигнал, подаден от лекар, ординатор във Второто вътрешно отделение.   В него се посочва, че  следствие на неадекватни действия  на изпълнителния директор на лечебното заведение, е възникнала заплаха  от разпространение на Ковид-19 в болницата. 



Проверка по случаяе била възложена на директора на  РЗИ - Добрич. От описаните резултати  е станало ясно, че в МБАЛ - Добрич се хоспитализират пациенти със съмнение за коронавирус и положителни такива във Второто вътрешно отделение. То е разположено на петия етаж в хирургическия корпус, а не в обособена и изолирана структура. Персоналът, който работи или е командирован във Второто вътрешно отделени,  обгрижва пациенти, дали положителен резултат за Ковид-19, както и такива, които нямат коронавирусна инфекция. Болницата разполага със свободно и изолирано от хирургическия корпус отделение. То се намира в така наречената стара сграда, в което могат да се настанят пациенти. Ръководството на МБАЛ - Добрич е отказало да го ползва, а мотивът е бил липса на персонал. 

От Регионалната здравна инспекция са издали предписание, което е било сведено до знанието на бившия изпълнителен директор на МБАЛ. Той е отказал да го изпълни и собственоръчно е изложил своите аргументи.  Основният е бил липсата на медицински персонал.

От проверката е било установено и друго нарушение, свързано с достъпа до входовете на отделенията в целия хирургически корпус. Ползвайки общи асансьори,  достъп са имали и граждани, доставящи храна на своите близки до вратата на съответните отделения, въпреки забраната на здравния министър. 

Забраняват достъпа до МБАЛ - Добрич за външни лица

Към настоящия момент от РЗИ - Добрич активно си взаимодействат с новото ръководство на болницата във връзка с реорганизацията и пребазирането на легла за лечение на Ковид-19. Резултатите от проверката са изпратени до Районната прокуратура в Добрич за сведение и извършване на преценка относно наличието на данни за евентуално извършено престъпление по член 355 от Наказателния кодекс, който е свързан с нарушаване на правила и мерки, издадени против разпространението на заразна болест по хората. От Окръжната прокуратура в Добрич са изготвили предложение  до РЗИ за упражняването на контрол съобразно компетентността по отношение на констатациите от извършената проверка в болницата, включително и от административнонаказателен характер.