Ивайло Каракашев: От 32 години съм златар, такава цена на благородния метал е нямало

Около 2 000 долара е цената на тройунция

Ивайло Каракашев: От 32 години съм златар, такава цена на благородния метал е нямало

„От 32 години съм златар, такава цена на благородния метал е нямало. Когато започнах да работя, тройунцият беше около 350 долара.  В момента е около 2 000 долара цената на тройунция“. Това коментира в интервю за Добрич Онлайн  Ивайло Каракашев. Според него причината за скока на цената е комплексна. Освен пандемията, конфликтът между Съединените щати и Китай, влияние оказва и сигурността, която търсят инвеститорите. 



“В световен мащаб в момента се купува злато. Чета, че Русия увеличава златния си резерв. Да не бъде лош пророк, но когато започнат да купуват държавите злато, светът се готви за война. Да пази Господ, да не се случва такова нещо”, каза Ивайло Каракашев.

През същия период на миналата година цената за грам 24-каратово и обработено злато е била около 75 лева. Каракашев посочи, че реалната продажна цена в момента трябва да е около 100 - 120 лева.

„В момента изкупуване на 56 лева за грам и продаваме на 95. Купуването на златни бижута не е правилното инвестиране. Правилното инестиране е да се купят златни монети, нещо за което да не се плаща изработка, защото тя покачва цената. Запазването на парите ще се усети след няколко години, не веднага. Специално златото е дългосрочна инвестиция“, подчерта златарят.

Наблюденията му са, че в момента клиентите търсят по-евтин продукт, купуват злато от заложни къщи, но има и такива, които не се спират от по-високата цена на благородния метал.  За този период от годината е характерно закупуването на златни кръстчета за кръщенета, както и венчални халки. Заради пандемията е намалял броят на бижутата, закупени за абитуриенти. По думите на Ивайло Каракашев зрелостниците до известна степен са се променили. Те вече не държат да им бъдат подарявани бижута от благородния метал за завършването им.

„Абитуриентите се промениха. Не държат на традициите като едно време. На една част от абитуриентите са им купили бижута предварително, преди години.   Други си купуват от по-луксозни магазини във Варна, други от заложните къщи, за да е по-евтино, а една част не носят злато. По-голям наплив от работа се усеща по Коледните празници, защото всички подаряват за Рождество Христово“, сподели още Каракашев.

В заключение той коментира, че младите двойки все повече избират да поръчат класически брачни халки:

“Младите започнаха да се вслушват в съвета и да си вземат обикновени, класически халки. Според мен това е най-правилно. Знам, че говоря против моята работа, но винаги съм го казвал - халката трябва да бъде обикновена, класическа. Правим поръчки и по каталог. Аз изразявам моето мнение, не ангажирам никого”.