Международен ден на белия бастун или възможност за политическа изява

Днес, по повод Международния ден на белия бастун, в центъра на града членовете на „Хобис клуб“ организираха демонстрация. Нашите съграждани със зрителни проблеми поканиха присъстващите на събитието граждани в рамките на няколко крачки, разбира се с черна превръзка на очите и бял бастун в ръка, да изминат няколко метра. Целта на това упражнение бе усмелилите се да участват граждани, макар и за кратко да се потопят в света на незрящите.

Международен ден на белия бастун или възможност за политическа изява

Иван Тодоров, председател на „Хобис клуб“,  подкани присъстващите с думите: „...не се притеснявайте, не е трудно, още повече, че ремонта на централната градска част приключи и вече е съвсем равно...“. Тодоров продължи с пояснението, че всъщност  хората със зрителни проблеми не се разхождат само в централна градска част, а им се налага да пресичат улици, да използват  тротоарите, които обикновено са трудно проходими - паркирани автомобили, неосъществени ремонти и т.н.


 

С пожелание за съпричасност и разбиране от страна на гражданите на срещаните от незрящите хора затруднения, завърши председателя на „Хобис клуб“, като демонстрира как едно малко устройство – ключодържател, би могло да улесни значително безопасното придвижване на един незрящ. Именно звукова сигнализация на светофарна уредба „Премини – зелено“.
 

Трябва да отбележим, че на демонстрацията, по покана на членовете на „Хобис клуб“ политическо присъствие не липсваше. Представител на Герб бе Камелия Койчева, която първа се включи в упражнението, както тя каза, „...не за първи път...“ и след което  подари на клуба игра на шах, представители на Граждани в повече, в лицето на кандидата за кмет Милко Пенчев и голяма част от кандидатите за общински съвтници, които използваха мегафона на Тодоров за политическа агитация и не на последно място  представители на Атака, в лицето на кандидата за кмет Атанас Атанасов и част от кандидатите за общински съветници, които  взеха отношение в неформалната битка на площада, като Атанасов напомни, че това събитие не бива да бъде политизирано. На всички присъстваши бяха раздадени информационни материали за това как бихме могли да бъдем полезни на един незрящ човек, а на участниците в демонстрацията „Хобис клиб“ подари по една чаша за кафе за спомен от събитието.

 

pa150011_600