Доц. д-р Ангел Кунчев: Доста необясними неща видяхме в болницата в Добрич

Доц. д-р Ангел Кунчев: Доста необясними неща видяхме в болницата в Добрич
Доста необясними неща видяхме в болницата в Добрич, заяви в ефира на „Здравей, България” главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Регионалната здравна инспекция в Добрич е давала предписания за дефицит на лични предпазни средства в Многопрофилната болница за активно лечение, но от страна на здравното заведение не е имало сигнали за това.


„Няма случай да сме отказали на болница лични предпазни средства. Когато чухме от колеги, влизали в операционна с обикновена платнена маска, която им е дадена за 2-3 дни, за мен това е абсолютно необяснимо. Доста необясними неща видяхме в тази болница. Например абсолютно необяснимото нежелание да направиш самостоятелен сектор, да не възстановиш Инфекциозното отделение, да разгониш всички кадри и после да се оправдаваш, че нямаш хора“, посочи доц. д-р Ангел Кунчев.


Според главния държавен здравен инспектор ръководството на МБАЛ се е стремяло, от икономическа гледна точка, да сведе болницата до три-четири печеливши отделения, без да се интересува какви са нуждите на населението. 


„Населението, живеещо там има нужда от Многопрофилна болница, която осигурява качествена медицинска помощ“, заяви още той. 


„Смъртността на вируса е функция на заболяемостта. Имаме повече починали, защото имаме повече болни. Те пък от своя страна се дължат на повече заразени хора у нас. Смъртността в България е 1%. Епидемията се развива според правилата на един такъв процес. При положение че заразените в света надминаха 20 милиона, е ясно, че болестта се разпространява и у нас. България не е откъсната от света и не е остров на благоденствието, заразата продължава да се разпространява”, каза доц. д-р Ангел Кунчев.


Специалистът коментира и критичната бройка на заразени, с която здравната ни система може да се справи. Той добави, че страната ни няма проблем с предпазните средства за медици, дезинфектанти и насоки за лечението на коронавируса.


„Винаги се стремим да даваме някаква бройка за ориентация на хората. Ако много случаи се концентрират на едно място, ще е трудно. Здравната ни система се справя добре. Реагираме веднага и се опитваме да вземем всички мерки. Нямаме нови случаи във Варна, което е добре. Дори и положителните да достигнат 1000 души на ден ще успеем да ги настаним. Проблемът обаче е, че няма да има кой да ги лекува. Ние нямаме ресурса на Ухан, за да пратим 3000 лекари някъде само за една вечер", обясни доц. Кунчев.


Той обясни, че в България има около 140 специалисти по инфекциозни болести. Здравният инспектор разказа и за работата на интензивните отделения у нас.


"Голям брой апарати за изкуствено дишане бяха разпределени във всички болници. Броят им никак не е малък, но въпросът е, че във всяка болница интензивните легла са най-ограничената бройка. Те не се използват само за коронавирус, а и за много други случаи. Те трябва да продължат да работят и за пострадали при катастрофи и други пациенти със спешна нужда от реанимиране", каза доц. Кунчев.


Той добави, че хора няма да бъдат връщани от болниците при никакви обстоятелства. Въпросът бил те да получат еднакво добра грижа. 


Здравният инспектор коментира и хората, които все още не вярват в съществуването на вируса и ги покани да им го покаже. "Тези, които не вярват, са много шумни, което създава впечатлението, че са много. А това далеч не е така", каза той.


Източник: nova.bg


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+