2 дка с микоризирани лешници е оптималната начална площ в трюфелопроизводството

Оптималната площ за първоначално засаждане на микоризирани с трюфели дръвчета е не повече от 2 дка. Това каза за „Агрозона“ Николета Симон, експерт в отглеждането на фиданки микоризирани със спори на трюфели.

2 дка с микоризирани лешници е оптималната начална площ в трюфелопроизводството

Тя съветва стопаните да не се впускат в създаването на големи градини веднага. Отглеждането на такава малка площ дава възможност на стопаните да опитат и видят дали се справят с малките площи, да решат дали искат да продължат с тази дейност, или не.


Първоначалната инвестиция

Инвестицията в 2 дка засадени с микоризирани лешници, например, излиза около 3 000 евро без допълнителните разходи например за напояване, работна ръка и други, по думите на Николета Симон (вдясно на снимката). Тя обясни и кои са най-често допусканите грешки от стопаните, които започват с отглеждането на дръвчета с трюфели: „Най-често срещаният проблем при нашите клиенти, е че като отидем на оглед, намираме насажденията в окаяно състояние. Някои хора ми казват, че са започнали на шега, през първата година от засаждането на дърветата не се грижат добре за тях и сега съжаляват. Искат да им помагаме, но в някои случаи вече е късно, тъй като първата година е най-важна“.

Въпреки че отглеждане на трюфели може да се осъществява в комбинация с бор, дъб, габър, най-предпочитан е лешникът от сорта Тонда Джентиле Романа, заразен с летен черен трюфел. Цената на този вид трюфел е по-ниска в сравнение с белия, но гарантирано ще бъде продаден. Белият трюфел е много труден за отглеждане, каза Николета Симон и допълни, че тази година имаше киселинни дъждове и реколтите от много култури, като лешници, домати и краставици в Добричко не са добри.

Търговията е в застой

Търговията на трюфели в Италия намаля след избухването на пандемията от коронавируса в България, Светлозар Сидеров, Agrozona.bgстраната, по думите на експерта. Най-засегнати са доставчиците на ценните гъби в района около столицата Рим. Трудно се осъществява логистиката от България до Италия, има и страшно много изисквания, които шофьорите не могат да изпълнят, поради което се отказват въобще да работят.

Трюфелите – екзотичен бизнес за търпеливи хора

Вътрешният пазар на трюфели в България също се сви значително заради нелегалните ловци, които унищожават естествените местообитания на ценните гъби. „Съветвам производителите да държат в тайна създаването на градини с микоризирани фиданки, тъй като не са рядкост кражбите, включително и от съседи“, посочи Николета Симон и допълни, че самата тя и колегите й се стараят да бъдат дискретни, когато работят на място.