Без игрални зали до училището

Игралните зали и казината вече няма да имат право да се намират в близост до училища и детски домове. Изключения ще се правят само за 4- и 5-звездни хотели. Това предвижда новият проектозакон за хазарта, който бе приет от правителството. 40-50 млн. евро приходи от хазарт и онлайн залагания очаква държавата през 2013 г., прогнозира финансовият министър Симеон Дянков.

Без игрални зали до училището

Новият закон за хазарта има за цел да изгони от жилищните квартали игралните зали и казината, коментира финансовият министър Симеон Дянков, който представи проекта пред медиите, след като бе приет от министрите. По думите на Дянков се въвеждат изисквания за увеличаване на игралните автомати от 10 на 20 броя, както и на игралните маси от 2 на 5 минимум, за да се появи необходимост от увеличаване на квадратурата.


 

Това, според Дянков, ще изгони игралните зали от апартаменти на приземните етажи в блока или в мазето.

Новите изисквания ще засегнат около 25 на сто от всички игрални зали в страната, прогнозира финансовият министър.

 

Казина не трябва да има в близост до училище и социален дом за деца, гласи още проектозаконът. В същото време в него не са цитирани детските градини и ясли, нито пък детските площадки. Социални домове за деца, които са посочени в проекта, в големите градове почти няма.

 

Изключения за казина и игрални зали ще се правят само за хотели с 4 и 5 звезди.

Дянков подчерта, че това ограничение е много важно за обществото, за да не може хазартът да въздейства върху малките и да ги пристрастява още от ранна възраст.

Новият закон за хазарта е съгласуван с всички страни-членки на ЕС и с ЕК, която ни го е върнала с бележки преди десетина дни.

 

Сред другите новости в регулацията на родния хазарт е включването на онлайн залаганията и есемес телевизионните и телефонни игри в обхвата на хазарта.

От облагането им и от хазарта като цяло финансовият министър очаква близо 40-50 млн. евро годишно. Приходите реално обаче ще се почувстват, по думите му, през 2013 г. Очакванията му се базират на данни на ЕК, че годишно от страната излизат между 300 и 700 млн. евро под формата на приходи от хазарта, сочат данните на Брюксел.

 

Сред забележките на ЕК към нашия закон е била прекалено голямата рестрикция спрямо рекламите и билбордовете на хазарта.

От Брюксел настояли да позволим изписването на името не само на фирмата-организатор на залаганията, но и да покажем изображение на самата игра. Българският закон е бил съобразен и с изискването на ЕК управителите на хазартни дружества и фирми да 5-годишен опит не само в България, но и в целия ЕС.

 

Отхвърлили сме обаче препоръки да либерализираме режима за хазартни предприемачи извън Евросъюза.

 

Някои страни-членки на ЕС пък настояли да намалим ограниченията за чужденци,които да развиват хазартен бизнес у нас, с което не сме се съгласили.

Данъкът върху хазарта няма да се променя, той си остава 15%, подчерта още вицепремиерът, който за пореден път повтори, че тази година няма да има никакво увеличение нито на преки, нито на косвени данъци.

 

Парите от хазарт държавата ще даде на колективните спортове - футбол, волейбол, баскетбол и други, но приоритетно за развитието на детско-юношеския спорт.

 

Затова спортният министър Свилен Нейков е получил задачата да напарви списък на детските и юношеските школи, които съществуват към момента в съответните колективни спортове.