Осигуриха пари за 30% по-високи заплати за хората от първа линия в борбата с Covid-19

С одобряването на поредица от постановления правителството осигури днес допълнително средства за увеличаване с 30 на сто на заплатите на служители от първа линия в борбата с Covid-19, както и за тези, които работят на терен и в пряк контакт с други хора.

Осигуриха пари за 30% по-високи заплати за хората от първа линия в борбата с Covid-19

15 милиона за вдигане на заплатите в социалните служби, бюрата по труда и в Инспекцията по труда получава МТСП. На Министерството на здравеопазването се дават 10.5 милиона плюс други 9.6 милиона за допълнителни субсидии към държавни и общински болници.



5 милиона допълнително получава Министерството на земеделието за служители на първа линия. С 30%, но след преструктуриране на вътрешни бюджети, заплати ще се вдигат в регионалните екоинспекции, басейнови дирекции, ДНСК, митници, Комисията за потребителите, Агенцията за метеорология, Комисията по стоковите борси.

Служители в Министерство на културата и в две дирекции на Министерство на туризма също получават увеличение, както и тези в Главната дирекция за "Изпълнение на наказанията" като там и час нощен труд се завишава от 25 стотинки на 1 лев.

МВР получи 29 милиона лева, за да разплати извънредният труд на полицаите.

122 милиона лева кабинетът отпусна за заплати на личните асистенти, които работят по Закона за личната помощ, до края на годината. 

30,5 милиона лева министрите отпуснаха за подпомагане на земеделските стопани, отглеждащи животни, пчели, плодове, зеленчуци, маслодайна роза, лозя, като размерът на помощта "de minimis" ще достигне 49 милиона лева.

Документите за изплащане на паричните обезщетения от държавното обществено осигуряване ще се подават от бизнеса само по електронен път, без да се налага посещение в приемните на НОИ, реши правителството с промени в наредбата за паричните обезщетения. 

Целта е намаляване на административната тежест за гражданите, работодателите, самоосигуряващите се. 

Допълнително 708 000 лева отпусна правителството, за да обезпечи програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Средствата ще получат Държавен фонд „Земеделие“, Министерството на образованието и науката и Министерството на културата.

На Министерството на земеделието се отпускат и 6,5 милиона лева за закупуване на ваксина срещу заболяването „Син език“ по животните. 

Източник: БНР