50% от персонала на едно от огнищата в Добрич е с COVID-19, разпространението на заразата е дифузно

5 са огнищата на коронавирус в Добрич към момента

50% от персонала на едно от огнищата в Добрич е с COVID-19, разпространението на заразата е дифузно

Почти 50% от персонала на едно от тях е с COVID-19, съобщи секретарят на Областния координационен щаб и директор на РЗИ в Добрич д-р Светла Ангелова на брифинг с кмета Йордан Йорданов и зам.-областния управител Красимир Николов. По думите й там е преустановена временно дейността по решение на управителя. 



Броят на положителните лица е под пет за всяко едно от останалите четири огнища, сред които е и  Домът за стари хора. Лице от персонала е дало положителен резултат за COVID-19, предприети са всички санитарни мерки. За всяко едно от огнищата се прилагат индивидуални такива спряло спецификата на дейността. Д-р Ангелова подчерта, че инфектираните са малко спрямо общия брой работещи на местата, определени като огнища на заразата.

Тя коментира още, че работодателите трябва да са по-уведомени за действията при установяване на коронавирус на лице от персонала, както и за спазването на всички противоепидемични мерки. В тази връзка секретарят на Областния координационен щаб и директор на РЗИ ще проведе среща с работодатели. 

„Тя е първата, но няма да е последна. Ръководителите и работодателите трябва да знаят какви са стъпките и какво трябва да бъде поведението“, каза д-р Ангелова. 

Специалистът отново подчерта, че разпространението на заразата в област Добрич вече е дифузно, а не клъстърно. Това означава, че има случаи, при които не може да бъде проследена епидемиологчината пътека на заразяване, а овладяването е в пъти по-трудно.

Д-р Ангелова увери, че по курортите в областта ситуацията е сравнително спокойна. 99% от случаите на коронавирус са в Добрич. В заключение тя призова за отговорно поведение от страна на гражданите. Препоръката е да се носят предпазни маски дори и на открито, покриващи носа и устата, когато има струване на над 5 човека на едно място.