Изложба „Вулкан“ с фотография на Александър Николов представят в Художествената галерия в Добрич

Изложбата „Вулкан” на варненския фотограф Александър Николов представя портрети на художници, интериори от техните ателиета и общи планове в 152 черно-бели кадъра.

Изложба „Вулкан“ с фотография на Александър Николов представят в Художествената галерия в Добрич

Снимките са правени в началото 90-те години на 20 в., когато „Вулкан” съществува като комплекс от художествени ателиета, в които работят графици, живописци, скулптори,  приложници и изпълнители. 



Има две печатни бази – за дълбок и за висок печат, ателие за монументално изкуство, ателиета за керамика, промишлен дизайн и плакат, изпълнителски ателиета за дърво и метал, студио за книговезки услуги и др. В своето битие от много и талантливи художници „Вулкан” е общност на единомишленици и пространство на творческа свобода. Изложбата извежда явлението „Вулкан” в неговата иконичност. Силата на фотографския образ „разкъсва” времето и актуализира представата за „Вулкан“ с ново визуално присъствие, след като сградата исторически е престанала да съществува. През 1991 година собствениците на някогашната фабрика предявяват претенции за реституиране на парцела, което предопределя съдбата му. 

Експозицията ще бъде подредена от 6 до 31 август в Художествената галерия.