4 г. и 6 месеца затвор получи добричлия за кражба на 400 лв. от дебитна карта

Наказание 4 години и 6 месеца лишаване от свобода да изтърпи 45 –годишният Иван Ен. Ив. от Добрич, постанови Окръжен съд - Добрич.

4 г. и 6 месеца затвор получи добричлия за кражба на 400 лв. от дебитна карта

Той бе признат за виновен за това, че на 24.06.2010 г. в гр. Добрич е използвал дебитна карта и е изтеглил сумата от 400 лв. в 08:46 ч. без съгласието на титуляра – 27-годишна добричлийка.

 

Съдът го осъди за това деяние на 2 години и 6 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 800 лв. Съдът уважи предявения срещу Иван Ив. граждански иск и го осъди да плати обезщетение в размер на 400 лв. ведно със законната лихва за причинените на пострадалата имуществени вреди. Съдът групира това наказание с наложените му от Районен съд – Добрич, за кражба при условията на опасен рецидив 3 години лишаване от свобода и постанови той да изтърпи по-тежкото наказание. Съдът увеличи така определеното наказание с 1 година и 6 месеца, предвид интензивната престъпна дейност на Иван Ив. – осъждан е 9 пъти и ефективно е търпял наказание лишаване от свобода.

По делото е установено, че на 24.06.2010 г. сутринта около 08.20 - 08.30 ч. пострадалата е оставила автомобила си „Фолксваган Пасат” пред детската ясла, в която е завела детето си. В колата останала дамската й чанта, а в нея се намирали дебитната карта и мобилен телефон, в който бил записан ПИН-кодът на картата. Няколко минути по-късно жената се върнала и установила, че липсват дамската й чанта и друга с дрехи. Пострадалата уведомила полицията и клона на банката – издател на дебитната карта, за случилото се. След няколко дни тя отново посетила банката и там я уведомили, че от картата й са изтеглени 400 лв. По видеозапис на клиентите на банкомата било установено кой е извършил транзакцията. От него е видно как Иван Ив. държи в ръка мобилен телефон със закачено за него топче, и в който е бил записан ПИН-кодът.

Окръжен съд – Добрич, проведе 7 заседания по делото, за да събере поисканите от подсъдимия и защитата му доказателства. След няколко месечно издирване на приятел на Иван Ив., той бе доведен пред съда на 3 октомври. Свидетелят потвърди версията на защитата, че е помолил подсъдимия да изтегли пари от дебитна карта и му дал листче с ПИН-кода. Според него кредитната карта била в портфейл, намерен от друг техен познат. Свидетелят пое ангажимент пред съда да доведе на днешното съдебно заседание въпросното лице, но и двамата не се явиха.

Различието между двете тегления се установява чрез запис на видеокамера при банкомата. Снимките показват, че при тегленето, за което е подсъдим, Иван Ив. държи в ръка мобилен телефон с топчето украса на пострадалата, докато при другото теглене е ползвал листче, на което бил записан ПИН-кодът.

Иван Ив. има основно образование, не е семеен, безработен е, многократно е осъждан.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.