Има ли бъдеще биопроизводството в България

Биологичното производство като такова набира все повече и повече популярност през последните 10 години.

Има ли бъдеще биопроизводството в България

Хората все по-често се обръщат към изконното, търсейки качеството и вкуса, които си спомнят например от своите младини, или за които са слушали от своите родители. Биологичното земеделие се превръща в един модерен отрасъл на селското стопанство, като броят на производителите, решили да се ориентират в тази посока, нараства непрекъснато.



БИОЛОГИЧНИТЕ ПРОДУКТИ И РОДНОТО ПРОИЗВОДСТВО

По принцип, за да бъде един продукт окачествен или определен като биологичен, той следва да бъде произведен по биологичен начин, без използването на подобрители, изкуствени добавки или генномодифицирани организми. Важно е да се знае, че има съществена разлика между т.нар. натурални продукти и биологичните такива. Разликата се състои в това, че за да бъде един продукт наречен натурален, е напълно достатъчно той да се произвежда от или в производството му да се използват естествени суровини. При биологичните продукти това съвсем не е така – там не само не се допуска използване на подобрители и пр., но дори суровините следва да са произведени по сходен начин, включително в среда за отглеждане, отговаряща на строги изисквания, регулирани чрез релевантно законодателство.

От своя страна биологичните продукти биват два вида – хранителни и нехранителни. Хранителните биологични продукти се отглеждат без използване на синтетични добавки, антибиотици, консерванти, хормони и пр., включително и без ГМО. Спазват се специфични стандарти. Нехранителните биологични продукти се произвеждат под същите изисквания и могат да се получават също така чрез преработка на биологично отглеждани продукти. Говорим за етерични масла, козметични продукти и пр.

Сертифицираното биопроизводство датира още от 80-те години на миналия век. В световен мащаб то са развива и разширява постоянно, като България също не прави изключение от тази тенденция. Особено подходящи за целта са районите на Североизточна България, където условията за отглеждане на биопродукти са много подходящи. Неслучайно например само в региона на Добрич са регистрирани около 100 земеделски производители, като основната част от биопродуктите, които отглеждат са орехи, лешници, други овощни култури, билки и тикви. В по-малка степен са застъпени производителите на екологични зърнени култури и зеленчуци, но все пак тенденцията е подчертано възходяща.

По отношение на потреблението на биопродукти, производителите считат, че у нас то все още е твърде слабо. Фактът, че между 80% и 95% от произведените в България биопродукти се изнасят за други страни (сред които Германия, Италия, Франция), е достатъчно показателен. Но пък от друга страна, това, че производителите на биопродукти намират пазар зад граница показва, че качеството на родното производство е много високо. Което пък от своя страна показва, че всеки, който е решил да води по-здравословен живот, може да разчита напълно на гамата биопродукти, произвеждани у нас. Като се има предвид, че през последните години много широко се застъпва екологичното производство не само на ядки, билки и пр., но и на плодове, млека, гъби, агнешко и телешко месо и др.

  

ДОСТЪПНИ ЛИ СА ЕКОЛОГИЧНИТЕ ПРОДУКТИ ЗА МАСОВИЯ ПОТРЕБИТЕЛ?

Вече стана ясно, че биопроизводството има почва и бъдеще у нас. Единствен проблем остава цената, защото, както се знае, при биопродуктите цените са по-високи в сравнение с конвенционалните такива. И все пак, когато става въпрос за здраве и здравословен начин на живот, средства не бива да се пестят. Особено когато разликата в цените не е чак кой знае колко съществена. Все пак цената се определя до голяма степен от производствените разходи, а например един затворен цикъл на производство може да гарантира оптимално използване на инвестициите и създаване на доверие у потребителите. Това вече е предпоставка за по-широка употреба в лицето на местното население.

Оттук нататък каналите за дистрибуция са ясни – стоки с подобен произход и качество лесно могат да се намерят дори в популярните супермаркети, не е нужно да се посещават специализирани пазари или бутикови магазини. Вземете например някоя от най-популярните вериги магазини, да кажем Т Маркет – от няколко години концепцията там е променена и насочена към постоянно предлагане на свежи и здравословни храни, сред които биопродуктите също намират място. Вижда се, че постепенно екологично чистите продукти навлизат по-широко и на родния пазар, като очакванията на производителите са този процес да бъде постоянен. Оттук насетне нещата са в наши ръце като потребители – пазарувайки биопродукти едновременно се грижим за нашето здраве, подкрепяме производителите на такива стоки, а в немалка степен мислим и за природата, защото чистото производство оставя осезаемо по-малък отпечатък върху околната среда, в сравнение с конвенционалния тип производство. Изводът е ясен: една промяна на нагласите и потребителското поведение чертае по-добро бъдеще за нас и за нашия дом – планетата Земя. Замислете се.

ИЗТОЧНИЦИ:

1.Биологично земеделие-разберете какво представлява и какви възможности предоставя – farmland.bg

2.Доколко конкурентоспособни са родните биологични продукти – bgfermer.bg

3.Broshurko.bg - https://www.broshurko.bg/t-market