Мъжете на ХК „Добруджа“ отново единствени ще представят България в Европа

За рекордната 16-а поредна година добричките хандбалисти ще мерят сили на Стария континент

Мъжете на ХК „Добруджа“ отново единствени ще представят България в Европа

Въпреки известното отстъпление в първенството на „А“ РХГ и спада на формата, мъжкият хандбален тим на „Добруджа“ отново е предпочетен от БФХ и единствен от България ще се включи в европейските клубни турнири през новия сезон – 2020/2021 г. Добричлии ще се съревновават в третата по сила клубна надпревара на Стария континент – EHF European Cup. За отбелязване е, че предстоящото участие на „жълто-зелените“ в Европа е 16-то поред, с което ще подобрят рекорда си, който е недостижим за български отбор.



Президентът и старши треньор в ХК „Добруджа“ Георги Андреев заяви, че всичко е съгласувано с шефовете на федерацията, като добричлии са откликнали на поканата най-вече зарази високия си международен коефициент. Заради натрупания рейтинг през последните сезони ние дори имахме право да се качим в по-горното ниво или втори по сила турнир в Европа, но предпочетохме да играем за Купата на Европейската хандбална федерация. Това състезание на практика наследи турнира за „Чалъндж къп“, който е с променено име. Това, което се знае на този етап е, че участие до момента са заявили 51 състава. Ние ще се включим в надпреварата директно от втори кръг. Жребият за него ще се тегли на 28 юли във Виена, разкри Г. Андреев. И занапред срещите от турнира ще продължат да се провеждат по нокаутна система при разменено гостуване, като първите от тях ще се изиграят на 17/18 и 24/25 октомври.

Г. Андреев каза още, че официалният старт на подготовката на хандбалистите за новия сезон ще бъде даден след 21 август. На тази дата е насрочено отчетно Общо събрание на БФХ, по време на което ще се вземат важни решения за идния шампионат. Засега няма твърдо напускащи състезатели от отбора, който ще запази гръбнака от предния сезон. Както винаги, в него ще бъдат интегрирани момчета от ДЮШ, а в края на седмицата юношите старша възраст се отправят на летен лагер, осигурен от Спортно училище „Г. С. Раковски“. Тази формация най-вероятно ще се състезава в първенството на страната по плажен хандбал. То е насрочено за последния уикенд на август, но вместо във Варна, както бе обявено предварително, почти сигурно ще бъде преместено в Каварна.