Борисов и Симеонов: Ще продължим до завършването на мандата

Борисов и Симеонов: Ще продължим до завършването на мандата
"Коалицията запазва своята стабилност и в този състав ще продължи управлението на държавата до завършването на мандата - пролетта следващата година". Това каза Валери Симеонов след края на Коалиционния съвет, на който бяха обсъдени актуалната ситуация и обстановка в държавата.

"Най-сериозният въпрос, който трябва да решим, предстои в началото на следващата седмица - обсъждането и отхвърлянето на искането за вот на недоверие, внесен от БСП", допълни той.


"По въпроса за всякакви кадрови промени в кабинета взехме единодушно решение да се занимаваме с евентуални промени в състава след преодоляването на вота на недоверие в Народното събрание". 


Министрите на финансите Владислав Горанов, на вътрешните работи Младен Маринов и на икономиката Емил Караниколов вече са депозирали оставките си, каза премиерът Бойко Борисов: "България е правова държава и се движиме по правила! Депозирани са при мене оставките на трима министри. Сега и те бяха горе и ги изслушахме много внимателно. Действително имат голяма подкрепа и всеки един от тях е свършил значими за държавата неща.... И всичко това, с много добре подбрана тактика в обществото, се привързват към Делян Пеевски и ДПС. С, разбира се, много любезното съдействие на хора от т.нар. "градска граница", които от вчерашните SMS-и и разговори, които прочетохме, се управляват през Facebook".


Борисов разкритикува Христо Иванов, че не е изискал документите на "Лукойл", докато е бил министър и вицепремиер и го попита: "Защо не внесе този въпрос на оперативно заседание на МС? Защо не поиска от колегата си - икономически или финансов министър, да ти ги даде?!... Това е евтина политика, която се прави в момента!.... И затова се съгласих с колегите да мобилизираме партиите в коалицията за преодоляване на вота. Най-гротескното е, че партия като БСП може да иска вот на недоверие. Като им видях и мотивите, те са просто изсмукани от пръстите! Да говориш за водната криза в Перник, при положение че направихме само за месеци отделните водопроводи, довеждащи, плюс цялата канализационна и водоснабдителна система на града в момента се работи, язовирът се напълни... От 70 години непипано, несвършена работа! Те за това ни искат вот". 


"Предстоят обаче много тежки месеци", подчерта Борисов и изтъкна нарастващия брой на починалите от коронавируса, докато у нас все още някои хора отричат, че има пандемия: "Идват много тежки времена. Това е единственото, което обясних на колегите, че сега едни хора са недоволни от едно, други - от друго, но като гледам лицата на протеста, познавам ги всичките. Не си представям и държавата се управлява от такива хора. Тя ще катастрофира мигновено, убеден съм! Защото те са управлявали, ние сме ги видели какво могат... Ноември, декември, януари и февруари ще бъде и тежка икономическа и социална криза и не е по силите на една партия или една коалиция да преведе държавата през това бурно море. Трябва консолидация на цялата нация. Разделени ние в тази криза - повярвайте, ще падат правителства! Служебно правителство е абсурд! Тогава ще се подмени протестът с нашия протест! Защото на този президент, незрял, или как го нарекоха - "фигурант", на който Шиши му реди кабинета... Но нямаше протест. Христо Иванов не излезе да каже: "Кой е Шиши и как нареди на Радев служебното правителство", а излезе и сочи моите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати". 


Премиерът увери, че "ще се обмисли и ще се направи огромен ремонт" на кабинета:  "Ако имаме политическа класа, днес трябва да мислим какво ще правим тогава - ноември, декември, януари и февруари. В чии ръце ще гръмне кризата даже няма значение, ще пострада народът, ще пострадат огромни маси. И го казвам с цялата си любов към държавата си. Няма никакво значение. Да не би да е удоволствие да си премиер или министър. Кой от тези на площада е по-опитен от нас, по-знаещ, по-можещ?". 


Борисов припомни, че е обсъждал с Георги Първанов всички назначения на посланици и военни: "за да са спокойни системите".  


Министър-председателят се извини на коалиционните партньори, че не ги е запознал с исканите оставки и завърши: "Ние сега трябва да докажем, че управляващата коалиция си има своето мнозинство в парламента. И тогава, ако искат, ако милеят за държавата и опозиционните партии трябва да кажат как виждат минаването през тази икономическа криза, и медицинска, която ще се зададе. Христо Иванов с кой ще управлява? Да каже! Или само върши черната работа на БСП и ДПС, за да могат да съборят ГЕРБ и "Обединени патриоти", за да дойдат БСП и ДПС. И г-н Карадайъ много ясно посочи: "Виновен е ГЕРБ", Митко Николов - най-добрият кмет. Той е виновен?! Днес нямат ли интерес да пият кафе, интерес да се къпят. "Росенец" и "Берлин" не са ли пак там?! Или тези са медийни акции - да се покажат и толкоз". 


Източник: БНР


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+