На 14 юли 1995 г. е създаден форматът mp3 за аудио файлове

MP3 е формат за съхраняване на аудио-информация върху електронен носител.

На 14 юли 1995 г. е създаден форматът mp3 за аудио файлове

MPEG-1 Audio Layer 3, по-често наричан MP3, е формат за кодиране на звук. Цифров MP3 файл, създаден при 128kbits/s е обикновено с размер 1/10 от размера на данните, намиращи се на музикално CD.



MP3 е аудио формат, създаден от групата MPEG (Motion Pictures Expert Group-група на кинематографичните експерти) към институцията Фраунхофер (Fraunhofer-Gesellshaft). Групата е интернационална и се състои от Джонстън (САЩ), Щол (Германия), Деери (Франция), Бранденбург (Германия), ван де Керкоф (Нидерландия) и Киарильоне (Италия). Всеки един от тях е бил вече работил в областта като приносът на Карлхайнц Бранденбург се счита за най-съществен.

През 1987 година, изследователският център към Fraunhofer-Institut f#252;r Integrierte Schaltungen, Erlangen, започва работа по проект наречен EUREKA EU147, цифрово разпространение на звук (Digital Audio Broadcasting), висококачествен формат за кодиране на аудио информация с минимално количество данни.

През 1995 година е създаден първият програмен MP3 плейър Winplay3.

През 1999 година се появяват първите преносими MP3 плейъри, както и първата компания, която продава музика използвайки този формат. Понастоящем правата върху MP3 се притежават от френската компания Alcatel-Lusent, която е предявила съдебен иск към Microsoft за сумата 1,52 милиарда долара, поради вградената поддръжка на MP3.

Към настоящия момент MP3 е най-разпространеният и най-популярен формат за цифрово кодиране на звукова информация. Той се използва широко във файл-обменните мрежи за предаване на музикални произведения и може да се прослушва във всяка съвременна операционна система, на всеки портативен плейър, както и на всички съвременни аудиосистеми, вкл. и DVD плейъри.

Тази популярност на формата в някаква степен задържа развойния процес, тъй като всички производители на електронни уреди за прослушване на аудио-информация продължават да го използват.

Източник: banker.bg