Албена Богданова: Фолклорът е връзката ни с минало, бъдеще и настояще

Фолклорна магия е завладяла децата, посещаващи “Еко лято” към ОМЦ “Захари Стоянов” в Добрич.

Албена Богданова: Фолклорът е връзката ни с минало, бъдеще и настояще

Инициативата "Българско наследство" са реализирали младежкият работник Албена Богданова и хореографът на ансамбъл “Добротица” Юрий Митев. Благодарение на тях участниците в лятната формация са придобили знания за седемте фолклорни области на България - добруджанска, шопска, пиринска, родопска, тракийска, северняшка и странджанска, представени са им били традиционни народни дамски и мъжки носии, както и танци, характерни за съответните области. Посетителите на “Еко Лято” могат да се похвалят и с танцови умения от родопската етнографска област. Те са научили "Чукано хоро". Темата е завършила с посещение на Етнографската къща, където участниците в програмата са опознали живота на добруджанеца от епохата на Възраждането.




“Децата са запознати добре с фолклорните области. Беше им интересно да видят традиционните носии и да научат характерни движения в танците от различните области. Особено интересно им беше "Чукано хоро". Всички се справиха добре, хареса им. Искат да учат още”, сподели за наблюденията си Албена Богданова, която танцува и във Фолклорния танцов клуб “Веселчани”. Тя е завършила Аграрна икономика в Пловдив, но сърцето й принадлежи към народните танци. По време на социалната изолация, заради новия коронавирус, с Юрий Митев водеха рубрика с виртуални фолклорни уроци. 

“На хората им харесваше. Писаха ни съобщения, коментари. Така се вдъхновявахме още повече  и се забавлявахме. Надявам се да сме били в полза на хората, да са научили нещо от нас”, каза още Албена Богданова.

В заключение тя посочи, че фолклорът е нещо необикновено, събрало философията на цял един народ:

“Фолклорът е връзката ни с минало, бъдеще и настояще.Той е бил неизменна част от живота на българина, съхранил се е във времето и днес намира място в сърцата на всички нас”

В предстоящата програма за децата от “Еко лято” ще бъдат заложени теми за неформалното образование, ще им бъдат представени интересни, но не толкова познати места от света, както и сънародници, постигнали големи успехи. Планира се и литературно четене.