Най-малките жители на с. Смолница се запознаха с интересни факти от историята на България

Децата от с. Смолница днес се забавляваха с викторина и весели игри и научиха вълнуващи исторически факти от българската история.

Най-малките жители на с. Смолница се запознаха с интересни факти от историята на България



Организатор на днешното събитие беше Движение „Възраждане”, като целта е децата да се почувстват горди от това, че са българи и да се докоснат до красотата на културата и традициите ни. 


„Днес сме тук, за да направим един празник за жителите на селото, както и за всички българчета, които искат да почувстват българския дух, силата на нашата култура и да се порадват на нещо красиво, което се случва в този прекрасен край на Добруджа”, заяви зам.-председателят на движението и общински съветник в ОбС – Варна Георги Георгиев. 


Темата на днешният импровизиран открит урок по история беше „Велика България и Първо българско царство”.  Уредникът в Музея за нова история на Варна Траян Димитров разказа на децата как е създадена Българската държава и за завета на хан Кубрат. 


В рамките на днешното събитие беше представена и първата книга от детската поредица „Аз съм Гунчо” на младия автор Христо Милев, който също присъства на открития урок.   В първата книга е представен главният герой - Гунчо. Във всяко следващо издание той ще съпреживява всеки празник, обичай и традиция в българския народен календар. Като в края на книжката ще е описано кога и как се чества дадения празник. 


„Идеята за Гунчо дойде докато си боядисвах жигулата при автомонтьора, а той ми разказваше за един палавник от неговото село. Аз реших да напиша хумористичен разказ за възрастни, но впоследствие, когато започнах да го пиша, се получи една прекрасна детска история, преобразувах нещата и тогава дойде идеята за българските празници и традиции”, сподели Христо Милев. Той допълни, че чрез тази поредица се стреми да върне позабравените български обичаи.  „Традициите са нашият корен и идентичност и трябва още от ранна възраст децата да се научават да ги почитат”, категоричен беше младият автор. 


В края на събитието всички любознателни деца получиха подарък - учебник по Родинознание.