Преустановен е приемът в отделението по ортопедия в МБАЛ-Добрич заради съмнение за COVID-19

От вечерта на 11 юли е преустановен приемът в отделението по ортопедия на МБАЛ Добрич в сегашната му база. Създадена е организация спешните пациенти да бъдат приемани в отделението по хирургия

Преустановен е приемът в отделението по ортопедия в МБАЛ-Добрич заради съмнение за COVID-19

Трима нови пациенти с положителен резултат за COVID-19 има на територията на област Добрич, показват данните в Единния информационен портал. Директорът на Регионална здравна инспекция Добрич и секретар на Областния координационен щаб /ОКЩ/ д-р Светла Ангелова уточни, че се касае за две жени на възраст над 52 години и един мъж на 68 години. Мъжът и една от жените са настанени в Ковид сектора на Второ вътрешно отделение, като и двамата са в общо задоволително състояние, добави още д-р Ангелова. Тя съобщи, че към момента в Ковид сектора има общо 6-ма пациенти, от които четиримата са с положителни резултати от PCR тест, а другите двама са приети вечерта на 11.07.20 г. със съмнение за коронавирус. Предстои да им бъдат взети проби за изследване. 



Третият случай от днес – също жена, е на домашно лечение и поставена под изолация. И при трите новоустановени случаи се касае за лица, контактни на положителни за коронавирус пациенти.

От вечерта на 11.07.20 г. е преустановен приемът в отделението по ортопедия на МБАЛ Добрич в настоящата му база, съобщи д-р Ангелова. Причината е съмнение за разпространение на коронавирус от лице, контактно на установен вече положителен случай на COVID-19, поясни д-р Ангелова. До изчистване на ситуацията на ръководството на МБАЛ Добрич е разпоредено да се извърши организация и да не се отказва помощ на спешни пациенти, имащи нужда от ортопедично лечение. Такива пациенти ще се приемат в отделението по хирургия, каза директорът на РЗИ. Всички пациенти и персонал на отделението по ортопедия ще бъдат изследвани.

Д-р Ангелова заяви, че РЗИ уведомява по телефон всички абитуриенти с положителен резултат за коронавирус. Към момента се уведомяват лицата с взети проби до четвъртък миналата седмица, включително. „Поради натовареност на лабораторията взетите проби за изследване в петък миналата седмица очакваме да са готови утре в ранния следобед, а тези, на които бяха взети проби в събота – се очаква резултатите им най-вероятно да излязат във вторник. Всички с отрицателни резултати ще бъдат уведомени чрез ръководството на гимназията. До излизане на резултатите от изследванията и получаване на информация препоръчваме на всички зрелостници, имащи някакви оплаквания, да се самокарантинират и ограничат контактите си“ – каза д-р Ангелова.

Заместник-кметът д-р Емилия Баева е уведомила РЗИ, че направените по желание на родителите 15 тестове на деца, посещаващи ЦДГ 17, са с отрицателни резултати, каза д-р Ангелова. Напомняме, че и резултатите на децата от двете групи, обслужвани от заразения служител, също са отрицателни.

Областният управител и председател на ОКЩ и неговият секретар за пореден път отправят апел да се спазва социална дистанция и да се избягват преките контакти. Да не се пипат устата, носа, очите. Препоръчва се често миене на ръцете и дезинфекция на повърхностите на работното място и у дома. В затворени обществени пространства, както и в обществения транспорт личните предпазни средства – маска, шлем, шал и др., са задължителни. 

Още веднъж обръщаме внимание на собствениците/управителите на обекти за хранене и развлечения от 13 юли да реорганизират планираните при тях събития за до 30 лица, с необходимото отстояние между масите, да осигуряват дезинфекционни средства и да извършват дезинфекция след всеки клиент, да осигуряват на персонала си лични предпазни средства и да контролират носенето им по време на работа. Контролът по спазването на противоепидемичните мерки се засилва.