Художествената галерия в Добрич получи дарение от скулптури и рисунки

Художествената галерия в Добрич е получила дарение от скулптури и рисунки на художника Веселин Василев (1973-2018) от изложбата „В памет на Веско“ в галерия „Академия“- София.

Художествената галерия в Добрич получи дарение от скулптури и рисунки

От културната институция съобщават, че изложбата представя неговите творчески търсения в областта на скулптурата, живописта, рисунката и научните му изследвания, заложени в докторантурата му. Чрез дарението ще бъде съхранена значима част от творчеството на Веселин Василев.




Художникът е роден в Добрич. Завършва специалност „Скулптура“ на НХА в ателието на проф. Крум Дамянов. От 2003 г. е асистент към катедра „Скулптура“, член е на СБХ. Той притежава дарба да пресъздава преживяното в богата палитра от художествени търсения, както в скулптурата, така и в живописта и рисунката.

През 2018 г. Веселин Василев преждевременно ни напусна и по волята на близките му и колегите му от катедра „Скулптура“ към НХА творбите са дарени на Художествената галерия. С подкрепата на Община Добрич колекцията от 43 работи, от които 20 пластики и 23 рисунки, вече е част от фонда и е включена в изложбения календар на галерията през 2020 г.

Катедра „Скулптура“ към НХА-София, със съдействието на ХГ – Добрич, подготвя каталог за художника, който ще бъде представен на изложбата.