Първи фермерски пазар ще се проведе в Балчик

На 11 юли ще се проведе първият фермерски пазар в град Балчик. Организатор на събитието е Кооперация "Хранкооп" и местната администрация.

Първи фермерски пазар ще се проведе в Балчик

„За чиста храна“ е девизът на малките производители, които лично ще посрещнат жителите и гостите на Белия град в 17 часа, на 11 юли в началото на „Дамбата“ в Балчик. 



Те  ще представят произведената от тях чисти храна, отгледана без химически торове, приготвена без изкуствени консерванти и подобрители. В разнообразието могат да бъдат открити сезонни плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти, продукти от краве, овче, козе мляко - сирена, кашкавал, кисело мляко и други, печива с квас, сладка и конфитюри, сокове и сиропи, ядки и сушени плодове, плодови и занаятчийски вина, ръчно изработена керамика и други занаятчийски изделия от естествени материали.

Все повече общини в страната и Европа дават ход за създаване на фермерски пазари, с което повишават културата на хранене за здраве на населението, възстановяват доверието между потребител и производител и подпомагат развитието на малките производители от региона. Провеждането на регулярни фермерски пазари в курортните комплекси и градове допринася за популяризиране на добруджанската чиста храна сред туристите и за допълнителна привлекателност на тези места като туристическа дестинация. 

Кооперация „Хранкооп” - София е първото юридическо лице в страната, обединяващо производители и потребители на чиста храна, които организират фермерски пазари и фестивали в партньорство със съответните общини вече седма година.

От септември 2017 г., Община град Добрич и Кооперация „Хранкооп” – София съвместно провеждат ежеседмичен фермерски пазар в етнографски комплекс „Стария Добрич”, като през 2019 година инициативата беше доразвита с ежемесечни и празнични изложения “Вкусът на Добруджа” на централната пешеходна зона, с цел достигане до още повече туристи и гости на града. Фермерските изложения са включени в календара с културни събития (фестивали и празници) в Добрич и региона.

Хранкооп работи за сформиране на самостоятелни  фермерски пазари във всяка община, които да осигуряват редовно чиста храна на местното население, честен поминък на производителите и запазване на занаятите и традициите в обществото като цяло. Това оценяват общините София, Банкя, Хасково, Добрич, Враца, Търговище, Русе, Варна, Бургас, Пловдив, Шумен, с част от които „Хранкооп” си партнира за създаване на фермерски пазари.