Журналистът Георги Атанасов: ГЕРБ ще погне Нинова. Използва срещу нея „подводници“ като олигарха Гергов

„Очаквам срещу Нинова да се изсипе Гнева Божий, т.е. срещу всеки, който е неудобен и опозиционен, а Нинова е единствената реална опозиция в момента на ГЕРБ“, предсказа журналистът Георги Атанасов в предаването „Делници“ по Евроком

Журналистът Георги Атанасов: ГЕРБ ще погне Нинова. Използва срещу нея „подводници“ като олигарха Гергов

Тези очаквания на дългогодишния журналист са основани върху негови обезпокоителни наблюдения за това какво се случва у нас с всеки, който вдигне глас на критика, обяви самият той. Атанасов коментира в ефира на Евроком стила на управление на ГЕРБ и опитите за разправа с неудобните и приоритетно с лидера на опозицията Корнелия Нинова.



„У нас още една малоумна парадигма е наложена, че ГЕРБ е равно на България и който критикува ГЕРБ – критикува България. Чрез устата на подвластния на „дупката“ във Варна и близък до властта псевдо ляв олигарх Георги Гергов, изкараха, че Нинова е опасна за България, защото именно Нинова критикува ГЕРБ, точка по точка по теми, под които се разписва всеки нормален българин - от водата, през храната, през въздуха, през всичките далавери с боклуците, санирането и т.н., така Георги Атанасов визира публичното поведение на Гергов, обявил се против председателя на БСП Нинова. Журналистът загатна и за скандалната сделка, при която Община Варна откупи от Гергов терен за колосалната сума от 43 млн. лева, наречен „дупката“

Атанасов поясни: „Всъщност, уравнението е точно обратното Нинова не е опасна за България, Нинова е опасна за ГЕРБ, за разлика от Герговци, които са по всякакъв начин стимулирани и подкрепяни като пета колона в БСП, която е присъдружна и патерица на Бойко Борисов. А опасна за България е така наречената политическа корпорация ГЕРБ, която ни докара до това положение“.

Дългогодишният наблюдател на политическите процеси у нас вижда ГЕРБ като корпорация, а не като политическа сила.

„ГЕРБ не е никаква политическа партия във философския и идейния смисъл на тази дума, защото партия означава идеи, социална общност. ГЕРБ е една корпорация за осребряване, усвояване и обогатяване чрез властта“.

Пред водещия Николай Колев журналистът Георги Атанасов коментира още: „Тази партия-държава, корпоративна групировка е яхнала българския народ от близо десетилетие. Създаде монопол във властта, който в условията на псевдо-фасадна демокрация, създаде предпоставки за безкраен грабеж, спекулиране с властта, осребряване на властта. Един олигархичен модел на симбиоза между власт и едър бизнес, олигархия, в която всеки апортира това, което има. Политическата власт на ГЕРБ апортира своите административни възможности, като предоставя всякакви привилегии на определени бизнес-структури, а тези бизнес-структури се отплащат с материални блага под формата на недвижими имоти. Сигурен съм, че има офшорни схеми за плащане на огромни суми в чужбина. От калинките преди 10 години, през „Ало, Ваньо“, „Ало, Банов“, през грабежите, покрай ремонтите на НДК, през софийските ремонти на ремонтите, магистралите, залите, суджуците, Гинка от ЧЕЗ и т.н., за да стигнеме до този Бай Ганьовски сериал, който гледаме в момента“.

Според Атанасов във всяка нормална европейска държава, включително при съседните на България страни на Балканите, хората отдавна щяха да са на улицата, ако се случваха подобни неща. „Но нашата прекрасна родина е снабдена с един странен народ, който в последните 30 години се превърна в едно зомбирано телевизионно стадо, което се ръководи от сутрешните блокове на т.нар. големи, лъскави телевизии. Нашият народ даде толкова много доказателства, че всичко яде, че всичко понася, че държи да го грабят, стрижат до кокал и до кръв. Какво още може да му се случи, за да реагира“? По неговите думи няма друга политическа организация, освен на ГЕРБ, на която през последните 30 години да се прощавали толкова много „престъпления и грехове“.

Георги Атанасов даде и своето обяснение за поведението на управляващите. „Спокойствието, арогантността, дебелоочието на тези хора във властта ми дава основание да мисля, че те са сигурни в своята изборна победа, защото използват ресурса на държавата. Угояват чиновническата партия, помпат Темида, МВР, всякакви важни репресивни и контролни органи, притискат хората по места чрез кметовете и накрая фалшифицират изборите. Затова са толкова спокойни и нагли“. Журналистът изчисли чиновническия корпус в страната на 447 000 души.

„С близките, познатите, любовниците и братовчедите, това е 1 милион. Другото е фалшификация. Как да ги свалиш легитмно чрез избори? Затова се чудя до кога нашият народ ще търпи това владичество, стригане, колене и измъчване“, допълни Атанасов. 

Той оспори претенциите на управляващите за икономически ръст в страната. „Какъв растеж? 30% е повишението на цените на най-важните стоки и услуги. Хлябът от 1 лв. на 1.30 лв., най-дребното шоколадче от 60 ст. на 1.30 лв., пилешкото месо с 3 лв. нагоре. Да не говорим за ток, парно, вода. Растеж има – на заплати на депутати, на министри, на любовници на министри и на зам.-министри, на Темида, на чиновническата партия“.

Журналистът не пропусна и темата за бежанците. Според него управляващите разчистват перимитър за бежански лагери в Странджа. „България може да бъде „ливанизирана“ много бързо, ако началниците решат да ни направят буфер“, каза Атанасов.