Ел Мундо – ресторант, събиращ кулинарно очарование от целия свят

Нашата кулинарна разходка из Добрич продължава с ресторант „Ел Мундо”. Днес сме на гости на управителя и собственик на заведението Радослав Янакиев. Той ще ни разкаже за вкусната храна, събрала очарованието на цял свят и поднесена в уютната и изискана обстановка.

Ел Мундо – ресторант, събиращ кулинарно очарование от целия свят



Да започнем с историята на „Ел Мундо”, как започна всичко?

Преди пет години, заедно с моите партньори, взехме решение да инвестираме в създаването на нов ресторант в град Добрич. За нас беше голямо предизвикателство, защото и четиримата имахме опит в съвсем други сектори и никой не се беше занимавал с ресторантьорство.  Изборът на име и концепция на ресторанта ни отне време, но в края избрахме името Ел Мундо, което в превод от испански, означава свят. Искахме добричлии да се чувстват като част от света. Целта ни беше да създадем уютна обстановка с акценти от най-красивите места в света и да предлагаме подбрани рецепти, приготвени с качествени български продукти.


Каква е концепцията на менюто? Защо избрахте да бъде такава?

Това, към което се стремим е менюто да следва концепцията и името на ресторанта.  В нашите предложения има включени  ястия, характерни за други държави. Поддържаме не много дълго меню, което може да задоволи изискванията, както на традиционните гости, така и на тези, които харесват да опитват нетрадиционни ястия. От една година включихме в нашите предложения и суши меню, което отново е в синхрон с нашата цел. За целта инвестирахме в обучението на две дами от нашия екип, както и в подготовката на суши меню, което да бъде добре прието от гостите на ресторанта.  Основното меню се променя на определен интервал от време, защото смятаме, че еднообразието доскучава.  От средата на май тази година, работим с ново меню, което  подготвяхме повече от два месеца. 


Кое Ви прави уникални и Ви отличава от другите?

Уникалността се дължи на комплекс от причини, като тук влизат ястията, които предлагаме и които не могат да бъдат поръчани в друг ресторант. Обстановката и голямата лятна тераса, която е един малък оазис в центъра на град Добрич. Вкусната храна,  уютната обстановка и доброто обслужване, превръщат ресторант Ел Мундо в предпочитано място за среща с приятели и близки, делови срещи и празнуване.


Разкажете малко повече за рецептите и продуктите, които използвате?

Новите предложения, които са включени в менюто, са изцяло разработени от нашия екип, начело с главния готвач Христина Христова.  Едно от най-важните неща е качеството на продуктите, които използваме. Работим изцяло с български охладени меса, пресни зеленчуци и подправки, които се доставят ежедневно в ресторанта. При подготовка на ястията не се използват подправки, които оказват негативно влияние върху здравето на хората. Не използваме консерванти и химични съставки. Работим само с продукти, които купуваме  за нашите домове и семейства. Основните продукти за суши менюто се поръчват и доставят от вносителя им в София. Стремим се да не правим компромиси с качеството на продуктите. 

Новите моменти в менюто ни са много. Едно от нещата, които могат да се опитат при нас е „Пиле Екстраваганца”, пилешка пържола от бут приготвена с тиквени семки, „Роле Мантарио”, което представлява роле от свинско бон филе с плънка от кисели краставички, топено сирене, манатарки, бекон и каперси и „Ризотопил” с трюфел.

Кое от менюто допада най-много на Вашите посетители?

От салатите фаворити са „Салата Морски” дарове и Салата „Хрупкави сиренца”. При основните ястия, водещи са „Пиле Ел Мундо” и „Филе Лучиано”, както и глазираните ребра с барбекю сос и от десертите Шоколадовата лава и домашният ни сладолед.

Според Вас добър клиент ли е добричлията?

Добричлията е интересен клиент, който иска да получи възможно най-доброто качество на храна и на обслужване. Добричлии пътуват много не само в България, но и в чужбина, което води до повишаване на техните очаквания. Това ни кара и нас да се развиваме непрекъснато и да предлагаме високо ниво на обслужване и на задоволяване на желанията на нашите гости.


Известни личности, които са посещавали ресторанта?

За нас, всички гости на ресторанта са известни личности. Поне така ги приемаме и така се стремим да ги обслужваме.  Сред гостите на ресторанта са били Орлин Горанов, Йорданка Христова, Етиен Леви, Михаела Филева,  Мартина Вачкова, Юлиян Вергов и други.

С кое ястие бихте оприличили българите?

С един от нашите специалитети – гъши дроб с ананас. Синергията, която се получава при съчетаване на двата вкуса солен и сладък, нежната текстура на дроба и хрупкавостта на ананаса,  правят този специалитет запомнящ се и желан. Такива са и българите като клиенти, запомнящи се и желани.


Представете ни меню, с което бихте нагостили близки приятели?

През летния сезон предпочитанията са насочени към морските храни. Като за начало ще започнем със Салата Фюжън, която е едно от новите ни предложения.  Върху канапе от белен домат и рукола, са поставени рулца от пушена сьомга с плънка от сирене Филаделфия и синьо сирене, поръсена с хрупкава темпура и маслини, овкусена с дресинг. След салатата ще поднесем скариди фламбирани с коняк, приготвени лично от главния ни готвач. Основното ще е филе от сьомга със сос Холандез и гриловани зеленчуци.  И тъй като вярваме, че кулминацията на вечерята е десерта, за запомнящ финал ще сервираме нашата нова торта Кадифе ноар.