Борисов: Вирусът е по-слаб, подготвени сме

Борисов: Вирусът е по-слаб, подготвени сме

Когато отхлабихме първи мерките, знаехме прекрасно какво ще се случи. От сутринта проведохме заседание с Щаба (НОЩ – б.р.), винаги съм се водил, когато съм вземал крайните решения, от това, че вирусът е по-слаб, че болниците са с по-голям капацитет, че сме подготвени технически и, не на последно място, с медикаменти, които към днешна дата дават някакви резултати. Това заяви на брифинг в Министерски съвет днес премиерът Бойко Борисов.



Ваксини и лекарства за коронавирус няма, подчерта още той и допълни:

„Милиарди са заделени от страна на ЕС за производство на над 400 млн. ваксини в момента, в който се появи такава, за всеки, който желае гражданин на ЕС да бъде ваксиниран, за всеки“. 

"Лечебните заведения разполагат с всички медикаменти, които се използват в западните страни и в Китай за лечение на пациенти с коронавирус", заяви директорът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов. Той уточни, че болниците разполагат с достатъчни количества антимикробни препарати - азитромицин и всички останали антибиотици

"Разполагаме с достатъчни количества атиретровирусна терапия. Това са медикаменти, които се използват за лечение на ХИВ инфекция. Разполагаме с достатъчни количества дексаметазон и тамифлу", уточни проф. Ангелов и добави, че лечебните заведения разполагат и с достатъчно количество лични предпазни средства за персонала в тях.

Борисов призова още всички да спазват препоръките, наречени трите Д – дистанция, дезинфекция и дисциплина:

„Никога не сме казвали, че коронавирусът си е отишъл, не сме казвали „Корона чао“, както казват някои, никога не сме ви подвели, че пандемията е свършила, но към днешна дата не считам, че по-никакъв начин не трябва да се паникьосваме от това, че са се вдигнали бройките на заразените, защото многократно повече се е увеличил броят на оздравелите, на хората с антитела, по-леко минава вирусът, имаме цялата подготовка – облекла, маски, лекарства, за хората на първа линия“, изтъкна премиерът и посочи, че „над 20 млн. повече заплащаме на медицинския персонал“.

„Не бих призовал към по-строги мерки, точно обратното – по-дисциплинирани мерки – сервитьорът с маска, дистанцията в заведенията, където има повече събирания на хора, ако може да не се провеждат или да се направят по-разширено“, каза още премиерът.

Бойко Борисов коментира и думите на министър-председателя на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, който заяви, че румънци и българи са виновни за огнище на Covid-19 в германската провинция.

„Веднага реагирахме и днес бяха поднесени извинения и че не е хубаво да си прехвърляме кой на кого може да е занесъл вирус. Защото, ако не са били тези български сезонни работници, няма да ядат германците вурстчета. В същото време, когато си дойдоха в България, те ни донесоха“, каза Борисов.

На въпрос ще се затягат ли мерките заради повишения брой на установени случаи на Covid-19, премиерът отговори така:

„Напротив, считам, че ако сега  започнем да затягаме, това ще внесе паника, това ще внесе много по-голям риск  за целия ни стопански живот.

Всичките шест човека, които са починали са с тежки съпътстващи заболявания – и дихателни, и сърдечни. Да, може би са щели да живеят малко по-дълго или определен период, само Господ знае на кой колко се полага да живее, но във всички случаи това са много тежко болни хора.

При наличието на доктори и професори в тази сфера, не ми отива, но за да ви отговоря на въпроса, тъй като аз съм питал същия въпрос от сутринта поне десетина доктори)и всички казват - вирусът омаломощен, не е толкова мощен колкото февруари-март, по-добре сега да има повече заболели и прекарали, оздравели, когато по-лесно лятото се кара, отколкото октомври-ноември. И няма други инфекции. Защото септември-октомври-ноември, знаете, като започнат и другите грипове да идват и ще се бъркат симптомите“, посочи Борисов.

Здравният министър Кирил Ананиев коментира, че разпространението на вируса засега е клъстърно, като даде пример с Кюстендил, където завърнали се от работа в чужбина двама братя са станали причина да се заразят 34 жители на ромския квартал "Изток".

Министърът посочи, че летният сезон ще даде възможност на болниците да съхранят капацитет и да се подготвят за евентуална втора вълна на разпространението на болестта.

Той добави, че броят на болните в момента е 289 на фона на над 3000 вирусоносители, а болестта не се разпространява дифузно, което дава основание постепенно мерките да бъдат разхлабвани.

Ананиев съобщи, че е изпратил писма до болниците, в които е дал указания, че не трябва да се искат PCR тестове на постъпващите в лечебните заведения, освен в случаите, когато има явна симптоматика, но и тогава заплащането на теста е от Здравната каса.

Той каза, че в момента заетостта на интензивните болнични легла е 18 %, на леглата за респираторни заболявания - 36 %, а при нужда Министерството на здравеопазването има готовност да удвои капацитета.

Изтчник: bnr.bg