Близо 20 млн. лева са получили медиците на първа линия срещу COVID-19

Близо 20 млн. лв. са получили работещите на първа линия по проект „Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19”, съобщиха от Министерството на здравепоазването.

Близо 20 млн. лева са получили медиците на първа линия срещу COVID-19

19 532 822,99 лева са изплатени на служители в болниците от март месец до момента на регионалните здравни инспекции, центровете за спешна помощ, Националния център по заразни и паразитни болести и медико-диагностични лаборатории. Средствата са по линия на проект „Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19”, финансиран по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси ” 2014-2020 г.



От Министерството на здравеопазването обръщат внимание, че през април не са изплатени възнаграждения в регионалните здравни инспекции, тъй като работещите в РЗИ са държавни служители и по закон допълнителни възнаграждения могат да се получават само за тримесечие – в определени месеци, а именно – за първо тримесечие на годината през месец април, за второто - през юли. Това означава, че допълнителните възнаграждения в РЗИ за април, май и юни се начисляват текущо и ще бъдат изплатени през юли.

През април и май като допустима целева група по проекта бяха включени и назначените по трудов договор към общините здравни медиатори. По тази линия са сключени договори със 108 общини. След отчитане на извършената от медиаторите дейност, на общините ще бъдат възстановени направените разходи – в размер на брутно 610 лв. на месец за възнаграждение на медиатор.

Министерството на здравеопазването информира, че в случай на подаден сигнал от служител за неполучено допълнително възнаграждение по проекта, министерството извършва незабавна проверка.