Теренните проверки за Кампания 2020 започват от обвързаното подпомагане за зеленчуци

Започват теренните проверки по подадените заявления за директни плащания за Кампания 2020. Контролът стартира с посещения на място на декларираните площи по схемите за обвързано подпомагане за зеленчуци.

Теренните проверки за Кампания 2020 започват от обвързаното подпомагане за зеленчуци

При проверките на място се измерва размерът на парцелите и се констатира наличието на заявените за подпомогне култури. Установява се още и дали са спазени минималните агротехнически мероприятия, които да гарантират получаването на добиви.


Припомняме, че през 2019 г. теренните проверки по схемите за обвързана подкрепа в сектор „Плодове и зеленчуци“ бяха увеличени на 50%, вместо законово установените 5% от заявените площи.

След анализ на резултатите от извършените проверки през 2019 г. и спрямо подадените заявления за Кампания 2020, за първите посещения на място са избрани заявления със следните култури: домати - оранжерийно производство, пипер - оранжерийно производство, краставици - оранжерийно производство, домати на открито, пипер на открито, краставици на открито, корнишони на открито, лук, чесън, картофи.

Ще се проверяват и кандидати с констатирани несъответствия от миналата година, които за Кампания 2020 са заявили отново схеми за обвързано подпомагане за зеленчуци.

ДФ „Земеделие“ - РА продължава да работи в режим на активен контрол не само върху схемите за обвързано подпомагане, но и по всички схеми, мерки и програми, които администрира.