Д-р Георги Желев: Всякакви спекулации, че община Добрич управлява болницата и взима решения, нямат никаква стойност

Д-р Георги Желев е общински съветник в ОбС – Добрич, 12 години е работил в добричката болница. Потърсихме го за коментар относно състоянието на лечебното заведение.

Д-р Георги Желев: Всякакви спекулации, че община Добрич управлява болницата и взима решения, нямат никаква стойност

Д-р Желев, какво според Вас е състоянието на МБАЛ – Добрич към момента?



Не съм запознат с чисто финансово-счетоводното състояние на болницата, но от това, което чувам и от колеги, мисля, че не е много добро, независимо от факта, че е на печалба тази година. Самият факт, че болницата постоянно отправя апел за дарения говори, че има недостиг на средства и за мен това е много показателно. Самият факт, че се закриват отделения и че болницата няма средства да си покрие разходите по т.н. зараза с определен вирус, че се налага да търси акционерите си, показва, че няма възможност да се справи без тяхната помощ. По-страшното е не толкова липсата на финансови средства, защото това е един процес, който се компенсира, по-страшно е закриването на поредното отделение в болницата, което я превръща в по-ниско разрядна. 

Как ще коментирате затварянето на инфекциозното отделение и това, че има и други отделения, заплашени от закриване?

Първо, че съм лекар, второ, че съм работил в тази болница 12 години, а и съм бил пациент на това отделение преди 28 години и имам много добри спомени от всички лекари, някои от които все още работят там.  Аз нямам думи да го коментирам, това е важно отделение. В тази ситуация, в която целият свят е ангажиран с една инфекция от определен вирус, да допуснеш да се закрие инфекциозно отделение в областна болница, за мен е много смущаващо. 

Какво ще се случи ако бъде закрито това отделение?

Просто няма да има къде да се лекуват такива болни. Едно отделение, една болница, не са сгради, не е апаратура, не е скенер, не е рентген, не е лаборатория, една болница – това са лекарите, сестрите и санитарите. Може да построиш много хубава сграда, да купиш най-модерния скенер, магнитен резонанс, компютър, томограф, но ако няма кой да работи, те са просто една ненужна вещ. Не виждам от страна на ръководството на болницата стремеж към запазване и привличане на кадри в болницата, които биха допринесли да се лекуват повече хора и от там да се вдигнат и приходите. Тъй като болницата е акционерно дружество, регистрирано по Търговския закон, действа в името на това да има печалба, за да може да се издържа. 

Какво ще стане с пациентите, удачно ли е според Вас те да се пренасочват към други градове?

Доколкото имам информация и предполагам всички граждани знаят, че това е един процес, който е започнал отдавна и в момента все повече набира сили. Доста от пациентите, които могат да си го позволят, се насочват към други болници. Един инфекциозно болен по какъв начин може да дойде да се лекува, ако няма такова отделение и такива специалисти.  Аз не говоря нашата болница да бъде като Масачузетския университет, но това са важни отделения. Ако утре закрием вътрешно и хирургия, ще имаме едно ДКЦ с 10 линейки, 3 хеликоптера и ще бъдем като гара разделна - ще насочваме хората към съответните други областни болници. 

Според Вас адекватни ли са действията на ръководството на болницата за „спасяване” на отделението по инфекциозни болести?

Няма да коментирам това като действие за спасяване на отделението, защото пускането на една обява постфактум означава, че ти въобще не си бил наясно какви процеси протичат в това отделение, докъде ще доведат, по какъв начин можеш да ги предотвратиш и ако не – какви последствия ще има. Аз не мисля, че пускането на една обява и то след като и последният мохикан си е подал молбата за напускане и тя вече е в сила, може да реши проблема. Ако очакваш на следващия ден 15 лекари от цялата страна да дойдат да работят в инфекциозното отделение в Добрич, трябва да си доста наивен, за да мислиш, че това ще се случи. 

Според Вас как може да бъде решен проблема с липсата на кадри в лечебните заведения?

Това е един въпрос, който има демографска, финансова и управленска част. За първите две не мога да бъда конкретен, но така или иначе населението намалява. Болницата е акционерно дружество и като всяко такова тя има собственици – т.н. акционери. Акционерът с най-голям процент – над 60%, това е държавата, останалите са общините в областта, всяка с различен процент. Тези акционери са собственици на болницата, но те не я управляват и нямат задължения да я финансират, защото съгласно Търговския закон те избират органите за управление. Откакто е станала болницата акционерно дружество, органите на управление се избират единствено по волята на мажоритарния акционер – държавата. Никога не е било взето мнението на останалите акционери за представителство и одобрение на съвета на директорите. Така, че ако има проблеми в МБАЛ – Добрич, то отговорни са държавата и управлението в нейно лице. Всякакви спекулации, относно това, че община Добрич или която и да е друга община в областта участва, управлява, взима решения, са просто спекулации, които нямат никаква стойност. 

Не искам отстрани да давам акъл и съвети, но едно ръководство, което през годините е допуснало да заминават лекари, да се закриват отделения, аз ако бях в това ръководство, да съм си подал оставката веднага. 

Какви са прогнозите Ви за бъдещето на болницата в Добрич?

Вярвам, че ще има болница в града и вярвам, че ще се намери решение. Но за мен решението, за да бъде успешно, трябва да се вземе след гласуване на всички акционери, да седнат и не само държавата да налага своето виждане и после да се излиза с обяснения как общините не дават нищо на болницата, те не са задължени. Да си прочетат управителите внимателно Търговския закон. След като са поели ангажимента да са членове на борда на директорите на една болница, най-напред се чете Закона, там е упоменато какви са задълженията на всеки един в едно търговско дружество. Според мен не са си изпълнили задълженията докрай, в цялостния им обем.