Поставиха метален контейнер за събиране на дрехи в Генерал Тошево

След голямото сърце за събиране на капачки и коша за пластмасови бутилки, от днес официално в Генерал Тошево има метален контейнер, предназначен за стари дрехи.

Поставиха метален контейнер за събиране на дрехи в Генерал Тошево

Инициативата e  естествено продължение на две много успешни акции за събиране на стари дрехи в рамките на една година. Контейнерите за текстил са част от мащабна национална кампания за популяризиране на система за ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти от населението. За да стане част от тази кампания, Община Генерал Тошево си сътрудничи активно с фирма „Хюманита“, чрез която закупихме съоръжението. То вече е монтирано до сградата на Общината и като се очаква да събира до 200 кг текстилни продукти, в зависимост от материята. Събраните дрехи периодично ще се извозват до специализирана фабрика за сортиране, където при необходимост се преработват или се подготвят за повторно оползотворяване.



Изискването към текстилните изделия – дрехи и домашен текстил, е да бъдат в годно за употреба състояние и да са прилежно опаковани в торбичка.

С тези, които са годни за употреба, ще бъде създаден кризисен резерв за подпомагане от БЧК на пострадали при бедствия, аварии и кризи и ще се извършва целево даряване на дрехи на хора в нужда. Останалите изделия, които не са годни за употреба по първоначалното им предназначение, се преработват и рециклират в България или фабрики в други държави, като от тях се създават продукти като почистващи кърпи, тапицерии за автомобилната промишленост, топлоизолации и много други продукти, произвеждани от рециклиран текстил.

Този щадящ природните ресурси модел има за цел да връща суровините обратно в икономиката и да създава възможности за удължаване на техния живот чрез многократно използване или трансформирането им в друг вид продукт. По този начин се предотвратява или поне намалява значително добива на нови природни ресурси.