Д-р Веселинов: Какво ще правим, ако има деца в Добрич с коремни болки и повръщане, а няма Инфекциозно отделение?

Като национална сигурност определи Инфекциозното отделение председателят на Районната лекарска колегия д-р Валери Веселинов

Д-р Веселинов: Какво ще правим, ако има деца в Добрич с коремни болки и повръщане, а няма Инфекциозно отделение?

По думите му лечението на COVID-19 не е сред най-важните ангажименти на Инфекциозното отделение, защото в болничните заведения може да бъде разкрит сектор за пациенти с новия коронавирус. Д-р Веселинов беше категоричен, че проблемът се крие при възникване на друг вид инфекциозно заболяване. Като пример той даде десет деца в ясла, които имат коремни болки, раздразнен корем, повръщане и температура.



„Тези деца трябва да влязат в Инфекциозното отделение. Какво ще ги правим, транспортираме ги във Варна? Да видим как ще закараме 10 човека във Варна. В Добрич няма 10 санитарни автомобила, с готовност да вземат 10 човека веднага. Да, те могат да направят организация и това нещо да се случи, но то няма да стане на момента“, каза председателят на Районната лекарска колегия.

Според него ролята на Инфекциозното отделение в Добрич е голяма и заради двете граници, с увеличен сухопътен поток, както и туризма по Северното Черноморие.

В Добрич ще лекуват пациенти с COVID-19, въпреки че дейността на Инфекциозното отделение е преустановена

„От епидемична гледна точка такъв контингент крие рискове. Интересно ми е какво е мнението на Министерството на здравеопазването по темата, защото е принципал на добричката болница“, посочи още д-р Веселинов.

Той беше категоричен, че проблемите в отделението са наслагвани дълго време и не са от месец или два.

„От колко време в Инфекциозното отделение работи един лекар? Това нещо не е станало инцидентно. От гледна точка на формалната логика болницата е търговско дружество. Това звено му носи загуба, което води до затваряне.  Трябва да се отговори на въпроса дали е необходимо всяко едно нещо да носи печалба. Далеч не всички звена са на тотална печалба. Трябва да се направи анализ на ситуацията и да се види дали няма вариант, при който  нещо да бъде компенсирано. Ако са ви изпуснали спирачките и падате в пропастта, няма смисъл да търсите наклатки. Трябвало е да ги смените преди няколко месеца”, коментира председателят на Районната лекарска колегия.

В заключение той изрази надежда да бъдат намерени инфекционити. Според него, обаче, колкото повече са необходими специалистите в момента, толкова по-малък е шансът те да бъдат намерени за кратко време.