20 пъти по-ниски са добивите на трюфели през тази година

През тази година изкупната цена на трюфелите в България е наполовина по-ниска

20 пъти по-ниски са добивите на трюфели през тази година

Добивите на трюфели в горите, където най-често се ловят трюфели у нас – в Русенско, Добричко, около Варна и Балчик – са намалели значително заради климатичните условия. Това каза за „Агрозона“ Светлозар Сидеров, председател на Националната федерация на ловците на трюфели. По неговите думи, добивите на ценните гъби в горите около Русе от март досега са 1,5 кг в сравнение с цели 20 кг през предходни години. Основната причина за това са неблагоприятните климатични условия, които се наблюдават от септември 2019 г., когато времето не е било достатъчно топло и влажно, за да се получи по-добра реколта.


Председателят на Националната федерация на ловците на трюфели в България призовава търсачите на ароматните гъби да ловуват според установените правила и да не унищожават естествените находища на трюфели в горите.

През тази година изкупната цена на трюфелите в България е наполовина по-ниска в сравнение с тази в Италия и Гърция, докато в предходни години бяха на сходно ниво, каза още Светлозар Сидеров. В момента летният трюфел се изкупува между 38 лв/кг и 42 лв/кг, а в Италия и Гърция тя е между 35 евро и 40 евро за килограм.

Поради климатичните промени Италия вече не е лидер в добивите на диви трюфели, разказва Светлозар Сидеров, но за да поддържат изградения през минали години имидж, търговците изкупуват български трюфели и ги представят за италиански.