Над 3,5 млн. хектара земеделска земя ще бъдат подпомогнати по схемата за директно плащане

През 2011 година най-много площи за финансиране са декларирани в Добричко и Плевенско.

Над 3,5 млн. хектара земеделска земя ще бъдат подпомогнати по схемата за директно плащане
Близо 88 хиляди земеделци са подали заявления за подпомагане по схемата за директно плащане на обработваема площ през 2011 г., съобщават от Фонд "Земеделие". Броят им се е увеличил с 11% спрямо 2007 г., когато за първи път българските стопани получиха еврофинансиране по тази схема. Ще бъдат подпомогнати над 3,5 млн. хектара земеделска земя.
 
Схемата за единно плащане на площ дава възможност на земеделските стопани да получават пари от фондовете на ЕС. Плащането се определя на хектар използвана земя и не е обвързано с продукция или брой отглеждани животни. В последните четири години броят на заявените за подпомагане парцели се е увеличил с 15%.
 
През 2011 година най-много площи за финансиране са декларирани в Добричко и Плевенско. Близо 80 хиляди хектара ще бъдат подпомогнати по тази схема, като най-голяма част от тях са в Смолянско, предаде БНР.
 
През миналата година земеделците са получили над 1 милиард лева в кампанията, отчитат от Разплащателната агенция. Тъй като 34% от територията на България влиза в обхвата на Натура 2000, стопаните, чийто земеделски земи попадат в защитените територии, имат право на допълнително подпомагане заради ограниченията, които трябва да спазват.