Условна присъда получи шофьор, причинил по непредпазливост смърт на пътя

Окръжният съд в Добрич наложи условно наказание от 2 години „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок на подсъдим за причинена по непредпазливост смърт при катастрофа.

Условна присъда получи шофьор, причинил по непредпазливост смърт на пътя

36-годишният Й.Й. е лишен и от право да управлява МПС за срок от 3 години.



Подсъдимият бе признат за виновен в това, че на 26 юли 2017г., в Силистра, при управление на лек автомобил, е нарушил правилата за движение по пътищата, вследствие на което по непредпазливост причинил смъртта на 57-годишен мъж.

Движейки се със скорост 97 км/ч подсъдимият предприел изпреварване на попътно движещ се мотопед, с водач пострадалият, завиващ в същото време наляво, при което блъснал мотопеда. В резултат на удара водачът на мотопеда получил множество увреждания, вследствие на които настъпила смъртта му.

Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият призна вината си и всички факти, изложени в обвинителния акт.

Постановената от Окръжния съд присъда не е окончателна и подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.

Наказателното дело срещу 36-годишния подсъдим бе изпратено за разглеждане и решаване от Окръжен съд - Добрич с определение на ВКС, след като всички съдии от Окръжен съд - Силистра са депозирали отводи по съображения за наличие на роднински, приятелски или колегиални отношения с подсъдимия или пострадалия.