Пет начина за справяне с листните въшки

Листните въшки се заселват на различни култури. Те могат да се срещнат както на зеленчуците в градината, така и на овощните видове, и на цвятята вкъщи.

Пет начина за справяне с листните въшки

Има повече от 4 хиляди вида листни въшки, от които около ¼ могат да се срещнат на нашия континент. Насекомите от тази група имат нестихващ апетит и могат да пренесат опасни вируси или пък със заселването си да доведат до различни аномалии в развитието на гостоприемника. Размножават се бързо и могат да превземат растението много бързо. Колониите от насекоми могат да нанесат сериозни щети върху реколтата, както и върху самите растения. Сред най-добрите им гостоприемници на краставици, зееле, тиквени култури, бобови видове, както и различни декоративни цветя. Ако искате да намалите употребата на инсектициди и отровни препарати, заложете на народните средства. Ето пет от най-добрите рецепти за справяне с листните въшки:


Сапунен разтвор: за приготвянето на сапунен разтвор вземете 1 литър вода и добавете в него 4-5 супени лъжици миещо средство за съдове, прах за пране, течен или домашен сапун. Най-добре е да използвате сапун, който няма много силна миризма, тъй като това пък може да провокира появата на още вредители. Можете да използвате и катранен сапун. Той ще гони листните въшки и само с аромата си. За приготвянето на разтвор вземете 100 г сапун на 10 литра вода и оставете да се разтвори добре.

Сапунено-соден разтвор: този вид разтвор също ще ви е от полза срещу листните въшки. На 1 литър топла вода трябва да прибавите ¼ калъп домашен сапун, който предварително сте рендосали, и 1 супена лъжица калцинирана сода. В този случай сапунът се използва като прилепител. Ако използвате само содата, то тя лесно може да се измие, ако вали дъжд.

Тютюнева настойка: за настойката трябва да осигурите 1 чаша наситнен тюнюн, който можете да вземете и от цигари. Това количество тютюн трябва да се свари с 5 литра вода, след което се оставя за 24 часа да кисне и се прецежда. Концентратът, който ще се получи, може да се използва седмица преди прибиране на реколтата.

Люти настойки: листните въшки не понасят лютото. Затова можете да ги прогоните с различни растителни настойки и разтвори на люти вещества – хрян, чесън, люти чушки и др. За настойка с люти чушки вземете 1-2 лют чушлета, нарежете ги на ситно и ги залейте с литър гореща вода, като ги оставите да се накиснат за няколко часа. Чесновата настойка пък се прави от голяма глава чесън, която се смачква и се запарва с литър гореща вода. За прилепител се добавят 1-2 супени лъжици сапун и също толкова олио. От хрян можете да си направите настойка от корени и листа хрян, които се наситняват и с тях се пълни съд до 1/3 от обема му. След това то се пълни догоре с кипяща вода. Оставя се за 24 часа да се накисне и след това разтворът се използва.

Лук срещу листни въшки: лукът също се бори успешно с листните въшки. За тази цел ви трябва кромид лук – около 30-40 г, който е добре наситнен. Можете да добавите в съда и лукови люспи. Залейте с литър вода и оставете настойката да кисне поне 5-6 часа. Преди използването се прецежда, добавя се 1 супена лъжица домашен сапун.