Проф. Николай Джагаров: Нинова е политически ренегат и няма да бъде избрана за председател на БСП

Проф. Николай Джагаров е доктор на техническите науки. Дългогодишен преподавател в Технически университет – Варна. От 2007-2011 е ръководител катедра „Електроснабдяване и електрообзавеждане” в ТУ – Варна. От 2013 – до сега – професор във ВВМУ, факултет „Инженерен” и катедра „Електротехника”. Много години е член на БСП. 18 години е бил председател на РС „Приморски“ – Варна.

Проф. Николай Джагаров: Нинова е политически ренегат и няма да бъде избрана за председател на БСП

Проф. Джагаров, защо спада доверието на хората в БСП, според Вас?


Защото изменихме програмата си и се отдалечихме от изначалните си идеи. Първо, заради стремежа ни да бъдем приети от другите европейски партии пренебрегнахме много от левите идеи. Последната управленска програма на партията беше направена от външни хора по поръчка на ръководството. И на второ място, ние губим влияние сред хората и заради политиката, която правим, защото тя не е лява. С днешна дата ръководството на партията не приема друго мнение, освен наложената линия на председателя. Всеки, който изкаже различно мнение бива обявен за вътрешна опозиция. Това е неправилно и вредно за БСП. Нека да припомня, че след 10 ноември 1989 г., в партията имаше различни мнения, течения и позиции за това, каква да бъде тя. Сега всеки, който каже различно мнение бива обявяван за инакомислещ. Това е абсолютно погрешно.

 

Как си обяснявате това? 

С недостатъчната политическа култура в ръководството и разбирането му за лява политика въобще. То носи пълната отговорност, за всичко, което се случва в партията. Нека да видим и какво се случи по време на пандемията – ръководството на БСП отричаше всички мерки предложени от правителството и декларираше, че са неправилни. Същевременно то не предложи нито една реално работеща и действаща мярка. Когато има такива кризисни моменти, в другите държави партиите се обединяват с цел намиране на изход, защото той не е по силите само на една политическа сила. И в тази ситуация ръководството на БСП сгреши. Днес хората не ни вярват, защото моралът отсъства в действията на ръководството. Как да очакваме хората да ни повярват и да ни поверят власт, след като непрекъснато излъчваме скандали? Нали показваме, че не можем да се справим със собствените си проблеми, за да убедим обществото, че можем да решим проблемите на държавата?

 

В последно време ГЕРБ започва да излъчва ясни леви политики. Какъв е Вашият прочит?

Не само ГЕРБ. Дори в ЕС, а и не само, се случва точно това – десни партии да излъчват леви политики. Причината е в това, че либералният модел е вече напълно компрометиран. Повече от всякога днес е нужно силното присъствие на БСП с ясно изразени леви идеи и политики. Но не се заблуждавайте, тъй наречената лява политика на ГЕРБ не е искрена и солидарна към хората, но заблуждава избирателите. За съжаление БСП не предлага силен ляв проект за защита на интересите на хората, какво общество да бъдем и какви ценности и идеали да изповядваме. В изявленията си ръководството на партията не казва думата „социализъм“. Дори в последната ни програма думата е заменена с други. Нужна е радикална промяна на политиката, икономическия живот и ролята на държавата и не с декларативни лозунги, а с ясно написани параметри. 

 

Предстои избор за председател на БСП, каква е вашата прогноза за изхода?

Пред Корнелия Нинова съм казал, че политиката, която води е неправилна. Тя няма да бъде избрана за председател на БСП. Има разлика в разбиранията за лява политика от страна на членовете на партията и от страна на Нинова. Не може да оспорваш всичко градивно, да генерираш скандали, а да не чертаеш пътя.  

 

Намеквате ли, че тя не изповядва леви идеи?

Тя е дошла от дясна партия. Как да ги изповядва? Винаги съм казвал, че на ренегати не трябва да се вярва. 

 

Казвате, че Нинова е ренегат?

Е, как да не е? Тя има такова петно, че на всяка нейна критика, отговорът на опонентите е: Ти нали приватизира „Техноимпекс“? Можем ли да отречем това? А сега защитавала леви политики. Как става тази работа? Настоящото ръководство в лицето на Нинова и Добрев няма представа, какво е това лява политика. Затова се борят с такова настървение и ожесточение срещу всеки в БСП, който изкаже лява идея. Дискусията в партията за пътя й е сведена до нула, а ярките имена са остракирани от ръководството.