Танева: Очакваме около 5 млн. тона добив на зърно тази година

Танева: Очакваме около 5 млн. тона добив на зърно тази година
Прогнозата министърът направи след Консултативен съвет по зърното

Очакваме добра реколта тази година независимо, че годината е по-суха. А стопаните с пропаднали площи ще бъдат на 100% обезщетени. Това каза в Министерския съвет земеделският министър Десислава Танева след приключилия Консултативен съвет по зърно в МЗХГ, предаде БГНЕС. Танева посочи, че очаква добивът на зърно тази година да бъде около 5 млн. тона. Тя заяви, че страната ни ще запази статута си на голям нетен износител на зърно, а цената ще се определя по същия начин.


"България категорично ще запази статута си на голям и то нетен износител на зърно. Цената ще се определя по същия начин и според анализа няма, към момента, данни за повишаване на продуктите от първа необходимост като брашно и хляб", каза Танева.


За всички, които са със 100% пропаднали площи, ще се даде държавна помощ за компенсиране и тя ще бъде разплатена в самата календарна година, каза още земеделският министър. За тези, които са под 100% няма държавна помощ.


Розопроизводителите ще бъдат категорично подкрепени според загубите, заяви министърът.


Това е секторът, който има категоричен спад на дохода, каза Танева и посочи, че именно розопроизводителите ще бъдат едни от първите подпомогнати. От думите ѝ стана ясно, че министерството ще отдели 50 млн. евро за подпомагане на земеделските производители, а таванът за земеделския производител като обезщетение ще е 7 000 евро, за малки и средни предпрятия - 50 000 евро.


Източник: nova.bg


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+