Окръжният съд в Добрич осъди мъж и жена за държане и разпространение на наркотици

С осъдителна присъда приключи на първа инстанция дело срещу двама подсъдими за притежание и разпространение на наркотици.

Окръжният съд в Добрич осъди мъж и жена за държане и разпространение на наркотици

Окръжният съд в Добрич призна 39-годишния В.А. и 31-годишната А.Т. за виновни в това, че в периода от месец януари 2019г. до 18 юли 2019г., в Балчик, в съучастие помежду си, като съизвършители, са разпространявали високорискови наркотични вещества – марихуана и метамфетамин, а на 18 юли 2019г. и държали с цел разпространение 4 вида наркотични вещества, на обща стойност 1720. 84 лева.



Според данните в обвинителния акт подсъдимите се познавали, като и двамата употребявали наркотици. През януари 2019г. мъжът се върнал от чужбина и за да може да се издържа и да се снабдява с наркотици за собствена употреба, решил да започне да ги продава. В началото на юли 2019г. жената поискала да се включи в продажбата на наркотици, тъй като била безработна и без никакви доходи. На 18 юли 2019г. двамата отишли до Варна, за да купят наркотици и впоследствие да ги продадат с печалба. До разкриване на престъпната им дейност се стигнало, след като на връщане към Балчик автомобилът, с който се придвижвали, бил спрян за проверка от полицейски патрул и били открити наркотици. Впоследствие в жилищата, обитавани от двамата, били намерени още наркотични вещества, самозалепващи се пликчета, електронна везна.

39-годишният мъж беше признат за виновен и за това, че в периода от 17 юли 2018г. до 3 юли 2019г., във Варна, Добрич и Балчик, е извършил сделки с имущество и финансови операции със средства, за които знаел, че са придобити от него чрез разпространението на наркотици.

За двете извършени деяния съдът му наложи общо наказание лишаване от свобода за срок от 2 години и 8 месеца, при общ затворнически режим, както и глоба в размер на 20000 лева.

Подсъдимата А.Т. е осъдена на 2 години лишаване от свобода - условно, с 3 - годишен изпитателен срок. Наложена й е глоба в размер на 5 000 лв., както и пробационна мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от 6 месеца.

Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимите признаха вината си и всички факти, изложени в обвинителния акт. При тази процедурата съдът е длъжен да намали първоначално наложеното на подсъдимите наказание с една трета.

Постановената от Окръжния съд присъда не е окончателна и подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.

Съдът потвърди постановената спрямо двамата подсъдими мярка за процесуална принуда „забрана за напускане пределите на България, както и наложените им мерки за неотклонение – домашен арест за В. А. и парична гаранция от 500 лв. за подсъдимата А.Т.