Читалището в с. Паскалево ще участва в онлайн конкурса за добруджанска и северняшка песен „Пендара”

Читалището в село Паскалево отбелязва своя патронен празник на 27 май. Създаден преди 124 години, културно-просветният център получава името „Димитър Минчев-1986“ в памет на добруджанския учител Димитър Минчев, убит от румънските власти на 27 май 1918 г.

Читалището в с. Паскалево ще участва в онлайн конкурса за добруджанска и северняшка песен „Пендара”

„Твърдя, че читалището в Паскалево е с най-активна дейност в цялата община. И няма събитие, обявено в културния календар, което да не е действително осъществено“, заяви кметът Живко Желев. 


Четири са формациите, които са не само с регионално присъствие – Женска певческа група за автентичен фолклор, Младежки танцов състав "Цветни ритми", лазарска и коледарска група. И въпреки извънредната ситуация и ограничените публични събития, в културната институция търсят варианти за изява. В момента в читалището се правят записи на изпълнителка от Женската певческа група за участие в онлайн конкурса „Пендара“ с журиращ екип: Калинка Вълчева, Галина Дурмушлийска и Даниел Спасов. Конкурсът за добруджанска и северняшка песен „Пендара“ е иницииран от Сдружението за фолклор "Цветница“. А певицата от Паскалево ще се включи в надпреварата с две песни: „Заспала е Тодорка“ и „Иван Тодора думаше“, съобщи читалищният секретар Николина Стефанова.

Само след няколко дни – на 30 май, е и празникът на с. Паскалево, за който всяка година читалището организира редица прояви. Празникът е с десетилетна история, въпреки че през годините датата е променяна многократно.

"Преди 40 години паскалевци са празнували на 2 май, впоследствие съборът се провежда на 7 ноември. През 1990 г. на общоселско събрание е решено празникът на с. Паскалево да бъде отменен. Но преди 12 години – през 2008 г., в селото се организира пролетен празник, утвърдил се като специален ден, който се отбелязва през последната събота на месец май", разказа Живко Желев, който е кмет на с. Паскалево от 1991 г.

Денят е избран неслучайно. Свързан е с паметната дата 27 май, вписана в хрониките на селото с убийството на Димитър Минчев. Неговото име получава и училището в Паскалево, което, за съжаление, вече не съществува.

През тази година публичното честване на 30 май няма да се състои, въпреки че предварителната организация е предвиждала концерт на Добруджанския ансамбъл от Силистра, сподели Живко Желев.