13 от лицата, които бяха с положителен резултат за COVID-19 в област Добрич, са излекувани

За излекуван един пациент се счита, когато има два отрицателни резултата от PCR-тестове.

13 от лицата, които бяха с положителен резултат за COVID-19 в област Добрич, са излекувани

Продължава по график вземането на проби и изследването на заетите в социалните услуги на територията на област Добрич, като до момента от направените изследвания няма проби с положителен резултат. Това съобщи секретарят на Областния координационен щаб към Областния съвет по здравеопазване и директор на Регионална здравна инспекция д-р Светла Ангелова. Тя сподели, че утре – 22 май, ще бъде взета втора проба за изследване на пациент, който е бил болен от коронавирус. До момента 13 от лицата, които бяха с положителен резултат имат по два отрицателни резултата от изследвания, заяви сектетарят на Областния координационен щаб към Областния съвет по здравеопазване и директор на Регионална здравна инспекция Добрич д-р Светла Ангелова.


Във връзка с настъпващите летни месеци и готовността на туристическите обекти да отворят и посрещат гости, д-р Ангелова заяви, че вече е провела работна среща с управителите на хотели в Албена, на която са обсъдени противоепидемичните мерки, които трябва да бъдат прилагани. От ръководството на туристическата компания ще ни предоставят график на отварянето на хотелите за гости и ще бъдат извършвани проверки на място във всеки обект. Поетапно от следващата седмица ще стартират проверки и в обектите по цялото крайбрежие на област Добрич, като там където има нередности, ще се дават предписания за отстраняването им, коментира секретарят на ОКЩ. Д-р Ангелова припомня, че носенето на лични предпазни средства – маски, в закрити обществени помещения и транспортни средства, не е отпаднало и призовава за отговорност и дисциплина жителите на област Добрич, въпреки затопляне на времето.

По повод предстоящото отваряне на детските градини и ясли директорът на РЗИ информира, че ще бъдат извършени проверки на детските заведения във всяка една от общините за спазването на определените от всяка една местна власт правила и ще се дават препоръки за отстраняване на нередности, ако има такива.

Областният управител Красимир Кирилов в качеството си на председател на ОКЩ заедно с д-р Светла Ангелова апелират за спазване на социална дистанция на обществени места, висока лична хигиена и респираторен етикет. Всеки, който има симптоми на заболяване, трябва да се обръща към личния си лекар, допълни д-р Ангелова.