Култура по време на пандемия: Как 24 май ще бъде отбелязан в Добрич

Как ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в Добрич споделиха днес пред журналисти кметът Йордан Йорданов и зам.-кметът по "Хуманитарни дейности" д-р Баева.

Култура по време на пандемия: Как 24 май ще бъде отбелязан в Добрич

Културната програма, организирана от Община Добрич, ще започне на 22 май. От 18 часа в Лапидариума ще се проведе празнично литературно четене, с участие на представители от Сдружението на писателите в града. 30% от местата ще могат да бъдат заети, а останалите граждани ще имат възможност да слушат прави. Събитието ще се проведе при спазване на физическа дистанция и всички противоепидемични мерки. 



На 23 май ще се състои празнично издание на Фермерския пазар. Той ще бъде разположен на централната пешеходна алея от Пощенска банка до Народното читалище „Йордан Йовков“. По традиция пазарът ще бъде открит в 10 и ще продължи до около 16 часа. На него ще участват местни производители на чиста храна, които сами предлагат своята продукция. 

Честванията на 24 май ще започнат в 10 часа с полагане на цветя на паметника на Кирил и Методий от местната администрация. Д-р Баева призова съгражданите, желаещи да отдадат почит пред паметника на светите братя, да го направят в различен час от 10, за да се избегне струпване на много хора. 

От 11 часа в страницата на Община Добрич е предвиден видео поздрав „Добрич и приятели“. Той ще стартира със стихотворението „Аз съм българче“, представено от ученици от Основното училище „Стефан Караджа“, което тази година отбеляза своя 90-годишен юбилей. След това ще се включат известни личности, които ще отправят виртуален поздрав за празника към добричлии. Сред тях са Веско Ешкенази, проф. Виктор Чучков, Мария Принц, Дейвид Дауър и Весела Морова, Хилда Казасян, Б.Т.Р, Тангра, Стефан Вълдобрев, Камелия Кондова, Бойко Ламбовски, Теодора Димова, Галина Домушлийска и Хайгашод Агасян. Финалът ще бъде с химна „Върви, народе възродени“. 

Д-р Баева призова  добричлии да гледат в реално време виртуалния поздрав и да запеят химна. 

„Призоваваме всички съграждани да запеят заедно с децата. Целият град да запее „Върви, народе възродени“. Това е идеята, ако може да бъде гледано на живо“, уточни тя. 

Следващото виртуално събитие под надслов „Учениците на Добрич“ ще започне в 14 часа в страницата на местната администрация. Виртуалното послание се подготвя от двама студенти по кинорежисура и актьорско майсторство. 

В градския парк „Свети Георги“ в Добрич също се предвиждат събития. Д-р Баева подчерта, че за мероприятията в парка от Община Добрич не призовават за присъствие от страна на граждани. Идеята е да се създаде празнично настроение за преминаващите през деня. 

В 12 часа в парка ще се проведе концерт на Професионалния фолклорен ансамбъл „Добруджа“. В 16 часа своето представяне ще направят от Българския камерен оркестър в Добрич, а в 18 ч. добричлии ще бъдат поздравени от Духовия оркестър. 

В заключение зам.-кметът по "Хуманитарни дейности" призова всички съграждани да заснемат видео, чрез което да покажат как отбелязват Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Целта е клиповете да бъдат изпратени на Община Добрич, след което местната администрация да ги събере в албум, чрез който да се покаже как хората празнуват.