Рекордни количества зърно са изнесени от пристанище Варна

Само през септември са обработени с 370 хил. тона повече пшеница спрямо същия месец на миналата година.

Рекордни количества зърно са изнесени от пристанище Варна
Рекордни количества от над 1,5 милиона тона зърно са изнесени за деветте месеца на годината от пристанище Варна. Само през септември са обработени с 370 хил. тона повече пшеница спрямо същия месец на миналата година, съобщиха от пресцентъра на порта.

Основните дестинации в експорта на зърнени култури са Испания, Италия, Португалия, Холандия, Белгия и Гърция. По-малки количества са насочени към Сирия, Египет и Алжир. От пристанището не можаха да уточнят каква част от обработеното зърно е от нова реколта.

За първи път в историята си варненското пристанище отчита небивал рекорд и в общата обработка на товари. Само за септември през порта са внесени и изнесени над един милион тона товари и контейнери.

Предишният рекорд, който също бе поставен тази година, се задържа съвсем кратко през август, когато за първи път бяха достигнати 1 млн. тона товари, преминали през кей за един месец, поясниха от пресцентъра на транспортното министерство.

Общо обработените товари за 9-те месеца на годината през пристанище Варна надхвърлят 6,6 млн. т, което е с 12% повече спрямо същия период на миналата година, с 35% повече спрямо деветмесечието на 2009 г. и с 10% повече спрямо периода януари-септември 2008 г.

Чистата печалба за деветмесечието възлиза на 3,5 млн. лв. Нарастване се отчита при всички структуроопределящи товари – зърно, контейнери, калцинирана сода, въглища, торове, цимент, фосфати, скрап и др. Очакванията на ръководството на „Пристанище Варна” ЕАД са годината да приключи с обработката на над 8,5 млн. т товари и чиста печалба за дружеството в размер на 4 млн. лева.