Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби ще гласува Общинският съвет на Добрич

Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2020 г. ще разгледа на предстоящото си заседание Общинският съвет в Добрич.

Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби ще гласува Общинският съвет на Добрич

С Постановление на Министерския съвет е приета Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински  и частни училища през 2020 г. Целта на системата от мерки е за гарантиране развитието на дарбите  на децата, която им осигурява финансово подпомагане и възможности за изява.


Средствата за изпълнение на мерките за закрила на деца с изявени дарби се предоставят на съответните министерства и общините. 

Община Добрич получава средства, съответстващи на броя на учениците, обучаващи се в общински училища, придобили право на стипендия. Стипендиите се предоставят за 12 месеца в размер на 135 лв. месечно. Учениците от държавни и частни училища кандидатстват и получават стипендии, както и еднократно подпомагане  от съответните министерства в зависимост от постижението.

Предвижда се Община Добрич да задели за финансиране на мерките по Общинската програма 7 500 лева. 

Общинският съвет на Добрич ще гласува Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на редовното си заседание, което ще се проведе на 26 май.