Днес е Международният ден на Червения кръст и Червения полумесец

Днес се навършват 192 години от рождението на Швейцарският хуманист и основател на Международния комитет на Червения кръст Жак Анри Дюнан.

Днес е Международният ден на Червения кръст и Червения полумесец

От 1953 г. по решение на Международната конференция на Червения кръст в чест на годишнината от рождението на Анри Дюнан /1828 г./, 8-ми май е обявен за Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец.


Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец (ЧК/ЧП) е навсякъде по света за всеки, основано е да закриля живота и здравето на хората, да предотвратява и облекчава човешкото страдание във всичките му форми, без дискриминация. Движението се състои от отделни организации, които са правно независими една от друга, но са обединени по силата на общи основни принципи, цели, символи, правилници и управляващи органи. 

Основните части на движението на ЧК/ЧП са:

• Международния комитет на Червения кръст /МКЧК/ със седалище Женева - частна институция, основана през 1863 година от Анри Дюнан. По силата на Международното хуманитарно право МКЧК има изключително правомощие да защитава достойнството и живота на жертвите на международни и вътрешни военни конфликти. 

• Международната Федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) е създадена през 1919 г. в Женева. Тя е обединение на националните червенокръстки дружества, насърчава и подпомага всички форми на  хуманитарно сътрудничество, застъпник е на интересите на отделните национални дружества на международно ниво. 

• Червенокръстки дружества – национални организации в почти всяка страна по света. В МФЧК/ЧП членуват 190 национални дружества на 6 континента. 

Българския Червен кръст е основан на 25 октомври 1878 година, признат е от МКЧК през 1885 г. и е член на Международната федерация на дружествата на ЧК и ЧП. 

БЧК е автономна организация и в съответствие с принципите хуманност, безпристрастност, неутралност, независимост, доброволност, единство и универсалност подпомага държавни органи и организации, партнира на местната власт и други НПО.  

Доброволчеството в БЧК се мотивира от свободната воля и желание на личността. Всяко червенокръстко действие е  осъзнато себеотдаване на доброволец, член, дарител в полза на уязвимите. В област Добрич БЧК реализира дейностите си на територията на 8 общини, в които на доброволен принцип работят за социални каузи Общинските Червенокръстки организации. Стотици регистрирани доброволци на БЧК и БМЧК в областта са в готовност, а при необходимост полагат своя безвъзмезден труд в полза на хората в нужда. Структурните формирования – ДЕРБАК (доброволен екип за реакция при бедствия, аварии и катастрофи) и водно спасителното звено към него и МАЕ (младежки авариен екип) поддържат своята форма за активно участие в критични ситуации с цел оказване на помощ на уязвими групи от населението. 

Областният съвет на БЧК-Добрич поздравява всички свои симпатизанти, доброволци, членове и служители със Световния ден на Червения кръст/Червения полумесец и им пожелава здраве и успехи в хуманитарната дейност.