Община Тервел с одобрен проект за рекултивация на общинското депо

Община Тервел е подписала договор за 100% безвъзмездна финансова помощ (БФП) по проект „Закриване и рекултивация на общинско депо за неопасни отпадъци в град Тервел“, Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 (ОПОС) на обща стойност 1 131 140,19 лева, съобщават от ОИЦ - Добрич.

Община Тервел с одобрен проект за рекултивация на общинското депо

Дейността за рекултивация на замърсения с битови отпадъци терен в гр. Тервел включва общо три етапа. Първият етап включва техническата рекултивация, която ще се извърши чрез БФП от ОПОС 2014-2020 г. Тя ще се изпълни по метода in situ, модел В, чрез профилиране на отпадъците, трикратно уплътняване, междинно запръстяване, уплътняване на земните маси, изграждане на рекултивиращ слой и изолационна система.


След извършване на техническата рекултивация и приключване на проекта, със собствени средства Община Тервел ще извърши биологичната рекултивация и дългосрочен мониторинг на компонентите на околната среда и отпадъчното тяло. Биологичната рекултивация ще включва внасяне на оборски тор, тревни смески, направа на изолационни пояси и защитно озеленяване с храсти. Чрез мониторинг ще се извършва своевременно регистриране на промените в състоянието на околната среда (качество на подпочвените води и топография на депото) и обективна оценка на въздействието на обекта върху тях, след неговото закриване и рекултивиране.

В изпълнение на проекта ще бъде рекултивирана площ от 1,48 хектара.