Красимир Вълчев: Училищата са безопасни, дезинфекцират се редовно

Обмисля се допълнително възнаграждение за квесторите на изпитите, обясни образователният министър

Красимир Вълчев: Училищата са безопасни, дезинфекцират се редовно

Училищата се дезинфекцират редовно и са безопасни за провеждането на изпитите. Това увери образователният министър Красимир Вълчев в предаването „Здравей, България”.


Той обясни, че за учениците няма да се осигуряват маски, които така или иначе вече не са задължителни, но училищата са се подготвили с такива за преподавателите.

„Те са го направили до голяма степен още през март, преди да се вземе решение за извънредното положение. Училищата са по-безопасни от това да отидеш до магазина”, коментира още Красимир Вълчев.

По време на изпитите в стаите ще има до 10 деца, ще се спазват мерките за отстояние, ще се прави дезинфекция, ще бъдат отворени повече входове, за да не се допуска струпването на децата преди и след изпита.

„Не би трябвало да има проблем, има достатъчно свободни класни стаи”, каза министърът.

Квесторите ще са по един в стая. За тях е обсъждано да се отпусне допълнително възнаграждение, но все още не е взето решение. Вероятно такова ще има следващата седмица.

На ученици под карантира ще се правят до 36 часа по-рано PCR тестове и ще полагат изпити индивидуално. В краен случай, някъде може да се отложи изпитът.

По думите му 10-11% от децата не са участвали в дистанционното обучени. „Някой от тях поради липса на свързаност, но голяма част и поради липса на желание. Имат мобилни телефони, възлагани са им задачи и пряко, и чрез мобилни телефони. 3-4% са участвали в синхронно обучение чрез виртуални класни стаи, което е близко до присъственото обучение в класната стая”, обясни Вълчев.

Детските градини е възможно да отворят през май, но за много малко време, обясни още министърът. Обсъждат се различни варианти за това как и кога децата да се върнат в групите. „Засега решението е по-скоро да бъдем предпазливи. Това надделява и при учителите, и при родителите. Между 30-50% от родителите биха си пуснали децата, ако отворим детските градини. Други страни правят експерименти – 1/3 от децата се връщат в класните стаи, другите са вкъщи. Такова упражнение не знам до колко ще подобри образователните резултати”, заяви Вълчев.

Източник: nova.bg