Разширяват обхвата на обществените площи, които ще дезинфектират в Тервел

Няма място за успокоение, въпреки че отпадат голяма част от противоепидемичните мерки, категорични са от Община Тервел.

Разширяват обхвата на обществените площи, които ще дезинфектират в Тервел

От местната администрация информират, че за две денонощия броят на карантинираните лица в общината е нараснал от 32 на 78, което се дължи на увеличаване на пътуванията. С оглед на преминаването към по-облекчен режим на мерките от Община Тервел предприемат действия. 



На всички собственици на заведения за обществено хранене ще бъде връчена заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, в която са описани изискванията за работа на заведенията. В нея е посочено, че масите трябва да са разположени на открито, на разстояние най-малко 2,5 м една от друга, като на всяка маса могат да седят не повече от 4 лица или едно семейство. Обслужващият персонал трябва да носи маски, след всеки посетител масите да се почистват и дезинфекцират, във всяко заведение на видно за клиентите място трябва да бъде поставен диспенсър с дезинфектант за посетителите на заведението. Изискванията за спазването ще следят от Регионалната здравна инспекция и Българската агенция по безопасност на храните. 

От Община Тервел припомнят, че съдовете, чашите и приборите за сервиране  трябва да бъдат старателно измивани, а санитарните възли да се дезинфекцират. 

Разширяват се обществените площи, които ще дезинфекцират в 8 и 15 часа. Това ще се случва на всички детски съоръжения и пейки в двора на детската ясла, както и на детските градини „Детелина“, „Първи юни“ и „Здравец“. Дезинфекция ще се извършва също на съоръженията за деца и пейките в градския парк, на масите за шах и табла около двата фонтана на центъра и паметника, на спортните площадки зад блоковете „Зорница“ и “Хан Тервел“, както и на детски площадки зад блоковете „Здравец“ и „Прогрес“ в кв.“Изгрев“, на ул.“Ал. Стамболийски“ и ул.“Цар Калоян“.

От Община Тервел уточняват, че директорите на СУ “Йордан Йовков“ и ПГТО „Дочо Михайлов“ ще организират дезинфекцирането на съоръженията за спорт на открито и пейките в дворовете на учебните заведения. 

Продължава поддържането на диспенсърите на банкомати и вендинг автомати с дезинфектанти на алкохолна основа, обработката с хлорна вар на двора на болничната сграда, улиците, които водят към нея, осигуряването на дезинфектант за ръцете на влизане в църквата при литургии, посещение на пазара и на пощенската станция по време на изплащане на пенсиите, както и наблюдението на входовете на аптеките с цел спазване на отстоянията между гражданите.