Консумацията на месо е намаляла, за Гергьовден търсенето на агнешко е по-ниско в сравнение с Великден

В момента килограм агнешко се предлага на пазара на цена около 16 лева за килограм. Това сподели за Добрич Онлайн управителят на месокомбинат “Толбухин” Ивелин Манолов.

Консумацията на месо е намаляла, за Гергьовден търсенето на агнешко е по-ниско в сравнение с Великден

Той коментира плюса, че във веригите и магазините в страната агнешкото месо е българско във връзка с отпускането на държавна помощ за кланиците за изкупено агне. Определената единична ставка е в размер на 7 лева за едно дребно преживно животно.


Ивелин Манолов посочи, че на Великден по принцип се консумира повече агнешко за разлика от Гергьовден, когато търсенето е по-ниско. Той коментира и свинското месо, чиято цена във фирмените магазини на месокомбината драстично е намаляла. 

„Очаквам да има срив на свинското и пилешкото месо. В нашите магазини започнахме драстично да намаляваме цените, да пускаме цени, които хората търсят и дано бъдат удовлетворени. Когато падат цените, значи няма търсене и се получава дефлация. Когато тези, които гледат свине или пилета имат повече количества, те гледат да разчистват оборите, защото идват новите партиди. Намалят драстично цените, за да могат да продадат месото“, обясни Манолов.

Според него намаляването на консумацията на месо има връзка с пандемията от COVID-19. Наблюденията му са, че хората купуват предимно стоки от първа необходимост, сред които са пакетирани продукти. 

В заключение Ивелин Манолов подчерта, че в момента от значение е хората и бизнесът да имат финансова дисциплина за справяне с трудностите, породени от пандемията. 128 човека е персоналът на фирмата, на която той е управител. 58 полагат труд в производството на месокомбинат “Толбухин”. По време на извънредното положение 20% от служителите са били в платен отпуск или са получили допълнително възнаграждение. По думите му голяма част от тях започват да се връщат на работа.