След Гергьовден влиза в сила постановлението за българска продукция в търговските вериги

След Гергьовден влиза в сила постановлението на Министерския съвет за осигуряване на българска продукция в търговските вериги. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите в сутрешния блок на Нова.

След Гергьовден влиза в сила постановлението за българска продукция в търговските вериги

Търговски вериги с 10 и повече обекта в страната се задължават да предлагат регионална продукция



На веригите ще бъдат предоставени 14 дни като предписание, за да могат да решат как точно ще направят това. Проверки за спазване на правилата във веригите ще стартират в края на месец май. "Надявам се, че независимо от всички дебати, които още продължават все пак земеделските  производители ще намерят във веригите едни дълготрайни партньори", коментира Танева.

Ще понесе ли удар млечния сектор?

Всички усилия в момента са насочени към избягване на удара в млечния сектор, споделя Танева. „От един месец имаме регистрирано намаление на цената на суровото краве мляко и при нас и при всички млека. Регистрираното намаление към момента все още е една сезонна флуктуация“, коментира още тя. „Полагаме всички усилия, включително в комуникацията с търговските вериги като един основен канал за предлагане на хранителни продукти, да направим така, че истински млечни продукти, с вложено сурово мляко от българските фермери, да бъдат на рафтовете и да бъдат избрани от българския купувач“, каза още министърът.

Очаква ли се повишение в цените на хляба?

Министър Танева увери, че България произвежда в пъти повече над необходимото за изхранването на населението. Цената на хляба зависи от много фактори   най- вече международните цени и ситуация. Въпреки това България винаги е в позиция на нетен износител на суровина- пшеница. Износната цена  респективно определя и вътрешната и зависи от много други фактори.