Дилма Русеф пристига в България

Бразилският президент Дилма Русеф пристига днес на държавно посещение. Визитата е по покана на българския й колега Георги Първанов и е част от първата европейска обиколка на Дилма Русеф.

Дилма Русеф пристига в България
Дилма Русеф ще пристигне в София от Брюксел след края на срещата на върха Европейски съюз - Бразилия. Това е първо посещение на бразилски държавен глава в България от възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни. Официалната част на посещението ще бъде утре и вдругиден.

Официално Дилма Русеф ще бъде посрещната утре на площад "Александър Невски", където ще бъде и първата среща с президента Георги Първанов. По-късно двамата президенти ще проведат среща на "четири очи", последвана от пленарни разговори на двете официални делегации. Ще бъдат подписани двустранни документи в областта на икономиката и информационните технологии.

Георги Първанов и Дилма Русеф ще си разменят висши държавни отличия. Тя ще получи орден "Стара планина" с лента, а президентът Първанов ще бъде награден с орден "Южен кръст". В програмата на Дилма Русеф са предвидени срещи с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с министър-председателя Бойко Борисов.

През втория ден Дилма Русеф ще посети крепостта "Царевец" във Велико Търново и родния град на баща й Габрово, където в Априловската гимназия в Габрово ще се срещне с хора от града.