Нестандартен поздрав за 1 май: Мъж от Добрич зарадва съседите си с украса във входа за Деня на труда

Никола Новаков, който от скоро живее в един от кварталите на Добрич, поздрави своите съседи с уникална украса, посветена на месец май.

Нестандартен поздрав за 1 май: Мъж от Добрич зарадва съседите си с украса във входа за Деня на труда



С малко помощ от приятели, той подреди във вход „Б” на първи блок в ЖК „Христо Ботев” изложба със снимки на празниците, които отбелязваме през най-красивия пролетен месец.


Възрастният мъж наскоро се е преместил в Добрич от генералтошевското село Спасово, на което е бил дългогодишен кмет. Той сподели, че много му липсва къщата и градината, а в града не е като на село, тук няма какво да се прави, затова всеки ден се грижи за градинката пред блока и сътворява красива украса за входа, за да накара своите съседи да се усмихнат, а по-младите да научат нещо ново за празниците, които трябва да се „тачат”. Това не е първата украса, която сътворява Новаков, през месец април той отбеляза Лазаровден, Цветница, Великден и Деня на авиацията.


Още щом човек влезе във входа, освен интересните снимки, пъстрите цветя и декоративни златни класове, го посреща българският флаг и ликът на националния ни герой Христо Ботев, който е и патрон на квартала. 


Днешната експозиция е посветена на месец май, като започнем от Деня на труда, който за Никола Новаков е голям празник, деня на трудещите се. Той си спомня, че още като малко момче с нетърпение чакал да дойдат пролетните празници 1 и 24 май. „Тогава имахме подвижни сцени – ремаркетата на ТКЗС-то. Разтваряха капаците и се правеше сцена. Преди двата празника с учителите ни ходехме до едно съседно село да берем божури, с които по-късно правехме венци и украсявахме портите на училището и сцената. Беше много интересно, за 1 май имаше манифестация, минаваше през центъра на селото, децата изнасяха културни програми – стихчета и песнички, организираше се и почерпка на поляните. Беше много хубаво, но за жалост после се позабрави”, каза Никола Новаков. Той допълни, че 1 май е бил голям празник особено за селските труженици, а 24 – любим на децата и учениците. 


Освен Деня на труда са представени още Гергьовден, Денят на победата – 9 май и 24 май - Денят на българската култура и славянската писменост.